Nyhet13 mars 2015
Polarpriset delas i år ut till den skotska slagverkaren Evelyn Glennie och Emmylou Harris, amerikansk countryikon. Den 9 juni kommer de att belönas för sina musikaliska gärningar under en traditionsenlig ceremoni i Stockholms konserthus.

Juryns motivering för Evelyn Glennie

Polarpriset 2015 tilldelas slagverkaren Evelyn Glennie från Aberdeen, Skottland. Evelyn Glennie, döv sedan tolv års ålder, har som mission att lära världen att lyssna. Hon har vidgat vår uppfattning om vad musik är och visat att öron utgör bara en del av lyssnandet. Alla människor, oavsett fysiska förutsättningar, kan uppleva och utöva musik, känna och förmedla bra vibrationer. Alla människor har en egen klangfärg. I sitt hemland, Storbritannien, har hon förändrat kriterierna för intagning på musikskolor, hedrats av drottningen för sina insatser och hade en nyckelroll vid invigningen av OS i London 2012. Som musiker är hon en av få som lyckats skapa en långvarig karriär som soloslagverkare. Hon har spelat med de främsta orkestrarna, dirigenterna och artisterna i världen, gett ut över 30 soloalbum. Evelyn Glennie visar att kroppen är en resonanskammare och att vi lever i ett universum av ljud.

 

 

Juryns motivering för Emmylou Harris

Ingen i populärmusikens historia har sjungit stämsång som Emmylou Harris. Under fem decennier har hon förgyllt andra artisters inspelningar genom att addera stämmor som inte finns i melodin. Ändå är det som artist i egen kraft som hon gjort den främsta insatsen. Emmylou Harris musik rymmer hela den amerikanska kontinentens historia och topografi. Hennes röst följer konturerna av det amerikanska landskapet, från klippiga berg till vidsträckta slätter. Väderlek, jordmån, färger; allting finns förnimbart i hennes musik. Som hon sjunger i en av sina bästa egna kompositioner: hon är en red dirt girl från en red dirt town. Emmylou Harris har också använt sin position som musiker för att arbeta för feminism, djurens rättigheter och omhändertagandet av människor som drabbats av krig. Emmylou Harris gör världen större och mindre, värdigare och vackrare.