Stim Music Room

Stim Music Room ger unga musikskapare andrum

Med Music Room vill Stim välkomna sina anslutna, ge dem en plats för sin kreativitet och samtidigt ge dem en relation till Stim. Idén är sprungen ur en undersökning som Stim lät göra med unga låtskrivare kring deras behov av digitala tjänster.

– Vi märkte att det utöver digitala tjänster fanns ett behov att ses på riktigt, säger Anton Waltari, som tillsammans med Ida Staxenius är ansvarig för Stim Music Room.

– Många var trötta på att ha sina möten på caféer och i hotellobbys. Och vi kände att vi skulle kunna lösa det genom att erbjuda en plats där de kan träffa och samarbeta med andra kreatörer och låtskrivare, och även få studiotid vilket i dag är både svårt och dyrt. 

Medra Tito och Aram Hassan Reza är två unga musikskapare som går på Adam Tenstas skola FRAMÅT! Under utbildningen har eleverna haft tillgång till de två studior som finns i Stim Music Room. När de är på plats skriver de låtar, spelar in och producerar.

– Det är en stor fördel att ha tillgång till en plats som enbart är till för musikskapande, säger Aram Hassan Reza. Har man en hemmastudio är det lätt att bli distraherad av annat. Stim Music Room är en bra mötesplats – det är kul att träffa andra låtskrivare, vi kan skapa musik och vi har frihet att göra vad vi vill.

Medra har alltid haft intresse för musik och när hon fick en plats på FRAMÅT! bestämde hon sig för att ta musiken seriöst. Hon konstaterar att studion håller en hög kvalitet.

– Båda rummen är lätta att använda. Man behöver bara plugga in sin dator och sedan är man igång på två minuter. Den enkelheten skapar bra förutsättningar för kreativitet.

Anton och Ida finns oftast på plats i Stim Music Room. Deras roll på Stim är att bygga relationer med låtskrivarna, lyssna på deras behov och försöka tillmötesgå dem. Förutsättningarna för detta har blivit mycket bättre tack vare den nya mötesplatsen. Samtidigt ökar möjligheterna att hjälpa de anslutna med mina sidor och registre­ring av nya låtar.

– När vi är på plats kan vi hjälpa till med allt från tekniken till att informera om Stim som orga­nisation och om upphovspersonernas rättigheter, säger Anton Waltari. Många unga låtskrivare skjuter upp att ansluta sig till Stim eftersom de tror att det är krångligt. Här på plats kan jag hjäl­pa dem. Så vi har förkortat startsträckan genom att öppna upp huset.

Adam Tensta startade FRAMÅT! för två år sedan. Tanken var att ge ungdomar en möjlighet att förstå sig på hur musik­branschen fungerar generellt. Bland annat om upphovsrätt och marknadsföring, men mycket mer än så. Det är en tuff bransch. – Det finns ett stort musikintresse bland ungdomar i Järvaområdet i Stockholm, där jag kommer ifrån. Men också ett stort kunskapsglapp i hur branschen fungerar. Ungdomarna är bra på att skapa musik, men behöver lära sig hur man klarar sig. De var heller inte Stimanslutna.

Adam fick höra talas om planerna på en kombinerad mötesplats och studio i vintras, och hörde då av sig till Stim för ett möte. På frågan om vad Stim kan göra för Adams elever blev svaret: – Ni kan ge mig studiotid för eleverna.

Adam Tensta tycker att Stim Music Room är ett bra komplement till skolan. Det är svårt att hitta studior och det är ofta dyrt. När han själv började skapa musik hyrde han en studio på Fryshuset.

– Att det inte kostar pengar att boka studio hos Stim Music Room är både viktigt och bra. Det skapar unika möjligheter för alla ungdomar, både för musikskapande och tillgång till information.

Adam Tensta berättar att få av hans elever har varit i liknande miljöer tidigare. De flesta sitter hemma och skapar musik.

– Här slängs de in i ett professionellt sammanhang med tidspress. Det kan bidra mycket till skapandet. Stim Music Room är grymt.

Intresset för både mötesplatsen och studiotid är stort och här är många besökare varje dag – både unga musikskapare och etablerade. – Jag vill fortsätta hänga här efter att mina studiobokningar under sommaren är slut, säger Medra Tito. Och eftersom jag nu är ansluten till Stim kan jag komma hit när jag vill.

Aram tänker också fortsätta att vara på plats, och han har stora tankar om Stim Music Room:

– Det här är en ny tid för musik. Det här kan bli en legendarisk studio. Vem vet hur många hits som kommer att skapas här i framtiden. Stim Music Room kommer att bli en ikonisk plats.

Text: Publik
Foto: ArtbyEsse