9 december 2015
Rörelse med musik

Allt fler företagare inser värdet av att använda musik i sin verksamhet. Samtidigt blir Stims marknadstäckning allt bättre. Under 2008 kunde Stim betala ut 84 miljoner kronor från det så kallade bakgrundsmusikområdet. Det är en ökning med nästan 10 miljoner kronor från föregående år.

En grupp kunder som är starkt beroende av musik är de som bedriver motionsverksamhet. Mats Janson på Friskis och Svettis svarar på frågor om deras musikanvändning.

Vem väljer vilken musik som ska spelas på era pass och i gymmet?

På våra pass väljer vi ledare själva. I gymmen är det olika. Större föreningar har någon som är ansvarig, andra har radion på.

Finns det några riktlinjer som måste följas när musiken väljs ut, förutom att den fungerar bra till de rörelser som ska utföras?
På passen har vi en intensitetskurva som vi utbildas i under grundutbildningen. Längs denna kurva så finns det rekommenderade pulsar kopplade till olika rörelser för att rörelserna ska bli effektiva och kännas sköna. Alla ledare har dock möjlighet att tänja på gränser så länge träningseffekten och upplevelsen är god.

Är det någon musik som inte får spelas i era lokaler?
Nej, men det är klart att om någon börjar lira vit-makt-musik så skulle det säkert bli ett samtal om lämpligheten.

Får ni några reaktioner från era medlemmar på musikvalet?
Ja, folk säger ibland vad de tycker om och inte tycker om. Det händer att vi får rekommendationer och det händer att vi frågar efter det. Jag gjorde själv så en termin att jag bad om en låt veckan därpå med löfte om att ha inkluderat den i passet ännu en vecka senare. Det var kul.

Vad tror du skulle hända om ni inte spelade musik?
Det är en rent hypotetisk fråga. Vi måste ha musiken. Allt startar i den när det gäller gruppträningen. Utan musiken är vi bara underbara ledare med en massa kunskap om träning, but nooooo action. 

Nämn tre låtar som du själv gillar att svettas till.
Omöjligt men ok: Rant med Martyn Bennett, Only This Momentmed Røyksopp och Tears Don’t Fall med Bullet for My Valentine.