Gus G

Gus G – global gitarrhjälte

En grekisk gitarrgud verksam i USA – och ansluten till Stim. Hur hänger det egentligen ihop? Vi ringde Gus G, som just nu turnerar i USA med sitt band Firewind.

Gus G, som egentligen heter Kostas Karamitroudis, utnämndes 2012 till världens bästa metalgitarrist av tidningen Guitar Player.

– En fantastisk ära, att få det erkännandet av en så stor amerikansk tidskrift. Och samtidigt en sporre att bli ännu bättre – det är ju verkligen något att leva upp till, säger Gus G till Stim-magasinet.

När Gus G inte spelar med Firewind är han medlem i Ozzy Osbournes band. Men tidigt i karriären bodde han i Göteborg och var med i flera svenska band.

– 2001 spelade jag med Dream Evil. Gitarristen Fredrik Åkesson förklarade hur Stim fungerar och rekommenderade att jag skulle gå med. Jag tyckte det verkade vettigt, och har i efterhand förstått att Stim har ett rykte som en av de pålitligaste upphovsrättsorganisationerna i världen.

Gus G intresserade sig tidigt för upphovsrättsfrågor och ersättning till låtskrivare.

– Vi musiker vill ju spela och ha kul, och glömmer ofta den biten. Men som låtskrivare är det viktigt att det finns en organisation som bevakar dina rättigheter – inte minst för oss i Firewind, som spelar över hela världen. Och Stim har hjälpt mig både med rådgivning och ersättning.

Gus G har skrivit låtar i många år, de senaste åren framför allt till Firewind. Favoriterna bland de egna kompositionerna är de låtar han skrivit för Firewinds senaste platta Few Against Many.

– Titellåten och Losing My Mind är jag väldigt nöjd med. Men det är svårt att välja. Och under åren har det väl blivit en del låtar man inte är lika stolt över också…

Bland förebilderna som gitarrist finns Tony Iommi, Yngwie Malmsteen, Michael Schenker, Gary Moore – och Peter Frampton.

– När jag var liten spelade pappa jämt plattan Frampton Comes Alive!, och det var faktiskt den som fick mig att börja spela.

Efter USA-turnén med Firewind återvänder bandet till Sverige, för att spela på Sweden Rock.

– Vi har en del festivalspelningar i sommar, och Sweden Rock är en av de största och bästa festivalerna. Jag har spelat där tre gånger tidigare – med Ozzy Osbourne headlinade vi festivalen 2011 – så det ska bli kul att återvända.

Till sommaren släpper Firewind en liveskiva. Sedan börjar Gus G jobba med sitt första soloalbum. Han skriver just nu låtar för fullt, och det kommer inte att låta riktigt som Firewind.

– Det här blir lite rakare rock’n’roll – till hälften instrumentalt och till hälften med gästvokalister.

Och Stim-magasinet – den får han sedan många år.

– Det var länge sedan jag bodde i Sverige, så jag förstår inte så mycket mer än rubrikerna och vissa delar. Men det är kul att kunna ha den kontakten med Stim-familjen.

Text: Krister Insulander

Foto: Hatzakis Photogaphy

 

OM GUS G

Namn: Född som Kostas Karamitroudis i Thessaloniki, Grekland (Kostas översatt till engelska blir Gus).

Ålder: 32

Bor: Delar sin tid mellan USA och hemstaden Thessaloniki, där han fortfarande har ett hus.

Karriär: Har bland annat spelat gitarr med death metal-bandet Nightrage, Arch Enemy, Dream Evil, Ozzy Osbourne och egna powermetalbandet Firewind.

Utmärkelser: Utsågs 2003 till världens tredje bästa gitarrist av den japanska tidningen Burnn!. Vann 2012 tidningen Guitar Players omröstning i kategorin bästa metalgitarrist.

Antal verk hos Stim: 171

Första registrerade verk: 

Chasing The Dragon – Dream Evil.
Text och musik: Fredrik Nordström, Konstantin Karamitroudis, Niklas Isfeldt, Levan Stålfors.

Mest spelade verk:
 

The Book Of Heavy Metal – Dream Evil. Text och musik: Snowy Shaw, Levan Stålfors, Niklas Isfeldt, Fredrik Nordström, Kostas Karamitroudis.

World On Fire – Firewind. Text och musik: Kostas Karamitroudis, Bob Katsionis, Apollo Papathanasio, Mark Spribille.
 

Head Up High – Firewind.
Text och musik: Kostas Karamitroudis, Apollo Papathanasio, Haralambos Katsionis.
 

No Way – Dream Evil. Text och musik: Snowy Shaw, Levan Stålfors, Niklas Isfeldt, Fredrik Nordström, Kostas Karamitroudis
 

H.M.J – Dream Evil. Text och musik: Fredrik Nordström, Kostas Karamitroudis