Ebbot Lundberg

Energi, låtskrivande - och Snövit

Hos gemene man är han mest känd för skägget, kaftanen och den kraftfulla rösten. Men Ebbot Lundberg har många år som framgångsrik låtskrivare bakom sig, både på egen hand och tillsammans med andra. Vi träffade honom bakom scenen i Malmö.

Artikeln publicerades i Stim-magasinet #1 2017

Ebbot Lundberg skrev sin första låt redan när han var i sexårsåldern och fick en tramporgel. Inspiration den gången var – Walt Disney!

– Tomteparaden och dvärgarna i Snövit på julafton tände gnistan. Och så fort jag började spela så började jag också skriva egna låtar. För mig var det naturligt, det pågick ett soundtrack i mitt huvud hela tiden. Och det gör det fortfarande.

Under uppväxten fortsatte Ebbot att skriva låtar, och sjöng i det svensk-norska punkbandet Sure Tråkings Trio innan han 20 år gammal blev ledstjärna i rockbandet Union Carbide Productions.

– Union Carbide hade en energi som byggde mycket på riff, det var inte så mycket struktur på låtarna. Någon bandmedlem kom med en idé, någon annan fyllde på. Sedan samordnade jag oftast det hela med text och lade kanske till något stick för att binda ihop allt.

Union Carbide Productions upplöstes 1993 och Ebbot bildade då Soundtrack of Our Lives tillsammans med tre av Union Carbide-medlemmarna.

– I Soundtrack fanns det inte så många refränger. Det viktigaste var att låtarna skulle hålla för att kunna spelas även akustiskt. En bra låt ska kunna framföras i vilket sammanhang som helst.

– Många av låtarna skrev jag och gitarristerna Mattias Bärjed, Björn Olsson och Ian Person tillsammans. Jag gillar att samarbeta med andra. Ofta behöver det komma in någon annan för att jag ska komma igång. Jag har aldrig varit särskilt ambitiös, att skriva en låt känns inte så märkvärdigt.

Samarbete präglar även Ebbot i producentrollen – han har bland annat producerat artister som The Loons, The Oholics, Ken Tryke & Nicolai Dunger.

– Att producera är egentligen som att gå in som en extra bandmedlem. Jag är med och färgar låten och bidrar med till exempel ett ackordbyte eller ett pålägg som förhoppningsvis får det att växa några dimensioner. Så tycker jag att en producent ska fungera, mer som en regissör än en inspelningstekniker.

Sedan Soundtrack of Our Lives lade ner 2012 har Ebbot satsat på solokarriären. Han har bland annat tonsatt ett konstprojekt som mynnade ut i debutplattan There’s Only One Of Us Here på det lilla bolaget Kningdisk, och i fjol kom For the Ages To Come, hans första popplatta på egna skivbolaget Akashic Records. Han har även spelat in en platta med bandet Five Billion In Diamonds, som inte har kommit ut när den här texten skrivs. Det är ett internationellt samarbete med musiker från bland annat Garbage, Spiritualized och The Undertones.

– Gemensamt för min musik är nog att den är ganska smal. När jag skriver och spelar in en låt gör jag det enbart för att jag själv ska kunna lyssna på den. Så har det alltid varit för mig.   

I de låtskrivarkonstellationer Ebbot har medverkat har man försökt dela intäkterna så gott det går för att inte missnöje ska uppstå.

– Att sitta och prata procentsatser blir bara konstigt när man har gjort något tillsammans. Men visst är det svårt ibland. I Union Carbide delade vi till exempel på allt i början, vilket borde vara mallen för att bibehålla en grupp oavsett vem som gjorde vad. Men eftersom folk hoppade ut och in i bandet blev det kanske inte så lätt att göra en helt korrekt gemensam fördelning.  Men å andra sidan tror jag inte vi hade hållit på lika länge om vi hade suttit och diskuterat andelar. Och det viktigaste är att det kommer folk och lyssnar

Foto: Dan Isaac Wallin

 

Världens bästa låt?

– Alla låtar finns ju därute och kommer till en någon gång i ens liv. På tåget ner hit satt jag till exempel i kupén och lyssnade på A Saucerful of Secrets med Pink Floyd från Live at Pompei. Och när jag hörde Richard Wrights ackordföljd kom tårarna. Tajmingen och känslan är helt enorm. Så just idag är det världens bästa låt.

Inspiratörer

– Jag har alltid gillat det melankoliska hos låtskrivare som Lou Reed och Paul Simon. När jag var liten lyssnade jag mest på Harpo, John Holm och tidiga Magnus Uggla, men idag har jag svårt att ta in svensk musik – möjligen med undantag av bandet Perikles Resor och Bob Hund. Jag har alltid inspirerats mest av engelsk musik.

Stimfakta Ebbot Lundberg

Antal verk hos Stim: 451

Första registrerade verk: Bullshit

Flest radiospelningar:

Intant Repeater ’99

En flugas väg

Thrill Me

Bigtime

Sister Surround

 

Det här är Ebbot Lundberg

* Låtskrivare, sångare och producent, 50 år gammal.

* Frontfigur i banden Union Carbide Productions och Soundtrack of Our Lives. Union Carbide återförenas nu i sommar på en rockfestival i Spanien, 24 år efter att bandet upplöstes.

* Har samarbetat med artister som Mike Stax, James Grillo, Olle Ljungström och Nina Persson.

* Medverkade 2013 i teveprogrammet Så mycket bättre.