Tack alla anslutna!

Casper Bjørner till anslutna: "Tack för att vi får vara med på er resa"

När Stims årsstämma närmar sig lägger vi 2023 till handlingarna. Och vilket år det var! Och det är såklart tack vare alla stimanslutna upphovspersoner, förlag, kunder och samarbetspartners. Stims vd Casper Bjørner vill med detta skicka ett tack till alla.

Musikskapare har kunnat få ­betalt för sina verk genom Stim i 100 år – det är en framgång att fira i sig. Att detta sekel avrundas med nya toppar och rekord gör att jag känner att jag vill rikta vår jubileums­fanfar – FST:s hundraårsgåva till Stim –till just dig som varit med på resan hittills. Det är i grunden tack vare våra över 100 000 anslutna upphovspersoner och förlag att 2023 blev ett så framgångsrikt år. Men i förhållande till Stims 36 525 första dagar i livet, varför var de 365 förra året extra slagkraftiga?

Till att börja med slogs rekord i både den största enskilda utbetalningen och den största omsättningen någonsin. Det är ingenting annat än fantastiskt att se effekten av svenskt musikskapande, och ingenting annat än häftigt att se svenska låtskrivare, musikskapare, tonsättare, textförfattare, musikförlag och managements lyckas gång på gång med att göra och sprida musik som älskas över hela världen. Vi på Stim är stolta över att få ditt förtroende att inte bara hämta hem dina pengar men även att fördela dem på ett rättvist, transparent och kostnadseffektivt sätt. Oavsett om vi betalar ut hundralappar eller tusenlappar till en rättighetshavare, så gör vi vårt yttersta för att alla anslutna får sin stimpeng.

Ett fint kvitto på alla Stims insatser var årets nöjdhetsmätning bland upphovs­personer, som visade det näst högsta resultatet någonsin. Att du är nöjd betyder betyder allt för oss.

En annan framgång under 2023 var att vi tog oss upp till världseliten vad gäller rättvisa utbetalningar. Tidigare i Stims historia har en allt för stor del av utlandsintäkterna saknat data på vilka verk som avses när de når oss. Men med den ökade volymen digitaliserade tjänster och tack vare Stims ökade krav på musikanvändare och en trimmad administration har vi gjort stora framsteg under året. Det har resulterat i att Stim nu är bland de bästa rättighetssällskapen i världen på att se till att rättighetshavare får sin exakta del av kakan.

Ytterligare en framgång som ligger mig personligen varmt om hjärtat är att Stims engagemang hos personalen är på sin högsta nivå någonsin, något som vår årliga undersökning visade. Med andra ord ser människorna som jobbar för dig, från våra streaming­specialister till juridiska experter, sin uppgift som mycket viktig och givande. Kanske är det kärleken till musiken hos alla som jobbar på Stim. För engagemanget märks tydligt i energin som lagts på initiativ under året – från en lång rad musikfrämjande aktiviteter i hela Stimsfären till investeringar i våra digitala tjänster till banbrytande avtal. Här kommer ett axplock av höjdpunkterna.

Stim Music Room har gjort flera popup-besök runt om i landet, på Brännbollsyran i Umeå såväl som på Way Out West i Göteborg. I Stockholmsområdet har studion även gjort besök på The Node och fler studiotider har tillgängliggjorts i Stim Music Room i Stimhuset. Med över 750 bokningsbara sessions i våra studios 2023 har det varit fler bokningar än någonsin. Den allmänna ytan i Music Room som vi kallar vårt co-working space har dessutom använts till branschföreläsningar och är numera en naturlig mötesplats för anslutna. Vi fortsätter utveckla Stim Music Rooms lokaler som mötes­plats, samtidigt som vi bygger om Stimhuset till en ännu bättre samlingspunkt för kreativitet och samarbete. Och då Stim Music Room har varit så uppskattat siktar vi på att besöka ännu fler platser runt om i landet.

Initiativet från Stim att skänka 100 gitarrer till bibliotek över hela Sverige väckte en sådan efterfrågan att vi till sist delade ut 187 stycken. Att ge möjligheten att kunna låna hem en gitarr hoppas vi ger fler människor, i synnerhet nästa generation, chansen att ta första klivet in i musiklivet. Vi passade även på att fira musikskapare ännu mer detta jubileumsår genom att dela ut en halv miljon extra till fler stimstipendiater.

På den ­digitala fronten har musik­förlagens ut­betal­ningstjänst gjorts om i ­grunden med många smarta ­tillägg, och på ­annat håll har stimappen ­ut­ökats med en unik funktion som gör det möjligt för låtskrivare att analysera sina verks framgångar över längre tid. Har din låt spelats mest i Polen? Hur stor andel av pengarna kommer från streaming? 

Sist men definitivt inte minst har vi på plats en strategi som för oss mot 2030. Den har styrelsen, ledningen, medarbetare och vd, med input från anslutna, kunder och omvärlden, jobbat på från att jag började som vd för två och ett halvt år sedan. Strategin ger oss en tydlig kompass framåt i hur vi genom insikt, partnerskap och innovation är och förblir ett av de främsta musiksällskapen i världen. Fokus är att ge dig och ditt musikskapande bästa möjlighet att frodas. 

Jag kan såklart inte prata om året och alla aktiviteter utan att nämna själva jubileumsfesten som hölls exakt 100 år på dagen sedan Stim bildades den 6:e oktober 1923. Under året hade vi så klart redan uppmärksammat jubileu­met på ett flertal sätt, genom ett magasin, en digital tidslinje, en utställning och kommunikation som vävdes in i mängder av andra aktiviteter, men allt kulminerade i en kväll som kom att spegla vad Stim är och ska vara. Då menar jag ett unikt nav för det svenska musiklivet, där de största till de minsta, de äldsta till de yngsta, de mest kända till de mest obskyra, är väl­komna. Vi finns här för dig. Vi lyssnar på dig. Och vi tackar dig för att vi får vara med på din resa.

För musikens värde, och du som skapat musiken, är vad vi kommer arbeta för att lyfta och stå upp för i minst hundra år till. Vi riktade givetvis blicken bakåt under året som gick, men framförallt var vårt 100-årsjubileum och allt vi gjorde under 2023 ett avstamp, en grogrund, ett oljande av ett redan avancerat maskineri för en ökad acceleration in i framtiden. Alla ombord, full fart framåt.