stim.se_artikel_750x350.png

Stim academy
Stim Academy - Pato Pooh och Ida Staxenius
22 januari 2022
Stim Academy är en utbildningsserie för dig som vill öka din kunskap om Stim och branschen. Du kommer bland annat att få lära dig om hur Stim jobbar för att säkra bästa möjliga ersättning, grunderna i upphovsrätten och vad man som låtskrivare behöver göra för att få betalt när ens musik spelas i Sverige och resten av världen.

Avsnitt 1 – Lär känna oss

I första avsnittet går vi igenom varför du som låtskrivare egentligen ska anslutna dig till Stim. Varför behövs Stim, vad gör Stim och vad behöver du göra för att få de pengar du har rätt till när din musik spelas? 

Avsnitt 2 – Dina Stimpengar

I det här avsnittet kommer vi berätta mer om hur du som låtskrivare får betalt och varifrån pengarna du får faktiskt kommer ifrån. Vi gästas av Claes Reimertz som jobbar som kundansvarig på Stims sälj- och marknadsavdelning. Ett av Stims största uppdrag är att säkerställa att du får betalt när din musik spelas, såväl i Sverige som i resten av världen. Vi jobbar ständigt med att teckna nya och omförhandla avtal för att våra låtskrivare ska få bästa möjliga deal genom att erbjuda en fantastisk produkt i form av all världens musik. Men hur går det egentligen till?

Avsnitt 3 – Dina musikrättigheter

I detta avsnitt gör vi en djupdykning på tema musikrättigheter och upphovsrätt. Vad är egentligen upphovsrätt och varför är den så viktig? Vad får och får man inte göra med en låt? Ett riktigt matnyttigt avsnitt som reder ut massor av olika begrepp och myter. Gästar gör Lisa Stålspets, chefsjurist på Stim.

Avsnitt 4 – Registrera dina låtar

I detta avsnitt går vi igenom steg för steg hur du registrerar dina låtar via Mina Sidor. Varför är det så viktigt att verkanmäla sina låtar till Stim via Mina Sidor och hur gör man? Här kommer en how to! Vi går igenom steg för steg hur du registrerar dina låtar, set-lists och samarbeten. Du får också tips på hur du kan analysera dina utbetalningar genom Stimappen. 

 

Avsnitt 5 – Musikbranschen och förlag

Musikförlag – vad jobbar de med och hur kan dom stötta dig som låtskrivare? Vi gästas av Atena Banisaid, senior A&R på Sony Music Publishing som berättar mer om sin roll, hur förlag jobbar och branschen i stort.

 

Stim Academy är en utbildningsserie som är gjord i samarbete med NBL Nation.

Pato Pooh, grundare av NBL Nation programleder de fem avsnitten tillsammans med Ida Staxenius, Writer Relations Manager på Stim.

– Vi är jättestolta över att nu lansera Stim Academy, så att fler låtskrivare får koll på sina rättigheter. Många av de mest framgångsrika musikskaparna idag är helt selfmade och vi på Stim jobbar ständigt med att informera om vårt främsta uppdrag – att ingen ska gå miste om ersättning för sin musik, säger Casper Bjørner, vd på Stim.

– Stim Academy är något alla vi på NBL hade behövt i början av våra karriärer. Det finns så många frågor man har som ny i branschen och i Stim Academy besvarar vi många av dessa. Det har varit ett väldigt kul, lärorikt och viktigt projekt att göra ihop med Stim, säger Pato Pooh, grundare av NBL Nation.