14 juni 2024
The Tivoli är mer än bara en plats för liveframträdanden; det är en samlingsplats för gemenskap och kreativitet som har stått emot tidens prövningar och ekonomiska utmaningar.

När vi träffar Hasse på Sweden Live blir det tydligt att både Hasse och The Tivoli är legender inom svenskt musikliv.  Var femte meter stannar någon oss för att säga hej eller tacka Hasse för senast.

Hur startade ni The Tivoli?

– Det hela började med en dröm om att skapa en plats där musik alltid står i centrum. Vi ville ha en scen där både nya och etablerade artister kan träffas, växa och inspirera varandra. När jag och några vänner fick möjligheten att ta över den gamla Ångfärjestationen, visste vi att det var vår chans att göra något speciellt, förklarar Hasse.

Vad har varit  de största utmaningarna?

– Haha, ja, att öppna utan en enda krona i kassan var definitivt en utmaning. Men det tvingade oss att vara kreativa, att verkligen lyssna på vad vår publik ville ha och anpassa oss efter det. Politiska beslut har också hotat vår verksamhet, men vi har lärt oss att navigera i dessa vatten för att skydda vår plats och vår vision.

Hur väljer ni vilka artister som ska uppträda?

– När vi bokar något, så är det för att någon i föreningen verkligen vill det. Vi följer vår magkänsla och bokar artister som vi tror kan bidra till The Tivolis atmosfär och våra besökares upplevelser. Det handlar inte bara om att fylla en lokal; det handlar om att fylla hjärtan med musik som berör.

Vilken inverkan hoppas du att The Tivoli har på musikkulturen i Helsingborg?

– Vår ambition är att The Tivoli ska vara en katalysator för musikalisk och kulturell utveckling i staden. Vi ser oss själva som en del av ett större ekosystem, där vi hjälper till att lyfta fram nya talanger och ge dem en plattform. För att ta vårt liveutvecklingsplattform Popcorn som exempel Där har unga musiktalanger fått liveerfarenhet, nätverk och kunskap som de annars aldrig hade fått något som vi såklart hoppas ska inspirera nästa generation att fortsätta skapa och uppleva musik.

Hasse Jönsson utanför The Tivoli

Det handlar inte bara om att fylla en lokal; det handlar om att fylla hjärtan med musik som berör., säger Hasse Jönsson, en av grundarna av The Tivoli i Helsingborg.

Framtidsplaner för The Tivoli?

– Framtiden ser ljus ut. Vi har många spännande projekt på gång, inklusive samarbeten med lokala och internationella artister. Vi vill fortsätta vara en plats där människor i alla livets skeden kan komma samman och dela sin kärlek till musik.

Text: Peter Larsdotter
Foto: Lena Koller och Lisa Wikstrand

The Tivoli startades av konsert- och klubbarrangörerna Hasse Jönsson och Joakim Olin och invigdes den 6 september 1996. Klubben huserar i den gamla Ångfärjestationen i Helsingborg och har sedan länge varit hjärtat i Helsingborgs musikliv.