"Vi vill ju kunna spela allt som finns där ute"

Restaurang Blecks uterum. Foto: Stim
I en liten park på östra Södermalm i Stockholm ligger restaurang Bleck. Vad som började som ett litet undanskymt krypin i en ombyggd redskapsbod har sex år senare växt till en populär krog med mycket större uteservering, glasskiosk och ett nytt uterum i glas.

Vi träffade Peter Schröder, delägare i Bleck, en solig eftermiddag i april för att fråga honom om receptet på deras lyckade uteservering.

–  Jag hoppas att vi bidrar med bra atmosfär. Så klart också med god mat och trevlig personal. Man ska känna sig hemma och välkommen här. När det gäller musiken så får man gärna gungas in i någon härlig vibe och få en skön sommarkänsla.

Peter Schröder på Restaurang Bleck i Stockholm. Foto: E Perlefelt, Stim

För att minska glappet mellan vinter och sommar har Bleck byggt ett uterum som badar i ljus. Här sitter gästerna mitt i solskenet, skyddat från väder och vind. Bakgrundsmusiken och de gröna växterna hjälper till att förflytta oss till en annan plats eller varmare årstid.

Peter berättar att de i början spelade lite allt möjligt i högtalarna och att personalen fick sköta musiken, vilket kunde upplevas lite spretigt. Sedan några år tillbaka tar de hjälp av en expert som skapar anpassade listor efter vad som passar Blecks profil.

– Jonas Björlin (DJ, festarrangör och även anställd på Bleck) gör våra spellistor för bakgrundsmusiken. Vi har samarbetat i några år, även med festivalen "Bleck Forest" som vi också arrangerar. Vi litar på Jonas musikval. Han har rätt känsla för Bleck och han har bred koll på musik.

Peter Schröder har lång erfarenhet från livemusiken och har arrangerat både spelningar och festivaler. Bleck Forest startades av Peter tillsammans med kusinen Kalle Schröder (som också äger och driver Bleck) och Jonas Björlin. Festivalen arrangerades första gången 2019 på Hellasgården i Nacka Naturreservat. Tyvärr satte pandemin käppar i hjulen och Bleck Forest har till mångas besvikelse inte kunnat genomföras sedan dess.

Åter till bakgrundsmusiken. Förra året skapade Jonas Björlin genomarbetade listor till Bleck som alla innehåller flera timmars musik. Nu har de körts varma och det är dags att förnya dem. Känslan ska vara ungefär densamma men musiken uppdaterad.

Hur använder ni musiken rent praktiskt?

– Vi har listor som passar för brunch, listor för middagstid och listor som är lite mer upptempo, för sena kvällar. Listorna styrs från en iPad eller mobil. 

Blecks kunder har förändrats lite över tid. Från att initialt haft mestadels lokal publik lockar de nu folk från andra delar av stan. Här samlas familjer, äldre, hipsters och hundar – jodå fyrbenta vänner är också välkomna. Här gäller det att hitta rätt ton.

–  Vi vill inte ha för svår musik, den ska funka för alla typer av besökare – både för matgäster och de mer festiva gängen. Det får inte vara något man kan hata för starkt.

Platsen spelar också in vad de kan spela, det får inte vara för ”vass” musik som stör grannarna.

– Vi vill få in musik från delar av världen som man inte hör så mycket på radio och andra ställen. Det finns så mycket bra musik som inte är från Europa eller Nordamerika. Det är ju väldigt lätt att få tillgång till bra musik nu för tiden för den som är nyfiken och vill bredda sig.

För att skapa en mer levande uteservering anlitar de regelbundet DJ:s att spela skivor, även dagtid.

– Nu under pandemin blir det väldigt statiskt när folk sitter vid sina bord. Man kan inte vara så spontan eller gå runt och mingla, då är det roligt att vi kan tillföra något mer för gästerna där de sitter. Vi vill också väldigt gärna stödja DJ:s, som inte haft sitt roligaste år.

Precis som med bakgrundsmusiken så har Peter gått från att låta vänner spela skivor till att anlita mer erfarna DJs. Främst för att de har bättre koll på ljudnivån men också för att en DJ är skicklig på att känna av och anpassa stämningen, vilket är viktigt eftersom folk kommer för att äta.

Har personalen inflytande över musiken?

– Jag har en dialog med personalen om vad som funkar eller inte. Personalen i köket vill ibland köra sin egen musik på dagen när de preppar, då får de göra det så byter vi när vi öppnar. Jag tror att musiken bidrar positivt till lusten att jobba.

Hur ser du på din roll, att bidra till musikskapares intäkter?

– Det vill man ju vara med på. Vi vill ju kunna spela allt som finns där ute så det är en självklarhet.

Vill du dela med dig av något extra fint musikminne från Bleck?

– Ja, vi hade ett stort fint träd här på uteserveringen förut. Vid ett tillfälle satt Gustav från Dungen* där och spelade piano under trädet, det var riktigt fint. En tid senare blåste trädet ner, det känns väldigt sorgligt. 


Text och foto: Ellinor Perlefelt, Stim

 

Vill du också fixa bra vibe på uteserveringen?
Bleck har musiklicens från Stim och kan därför spela all världens musik i restaurangen. I Stims shop kan du skräddarsy licenspaket som passar just din verksamhet. Licens för bakgrundsmusik på uteservering finns från 149kr/mån.