Musik att drömma till hos Barber & Books

Barber and Books. Foto: Olle Broksten
Idén till Barber & Books föddes under en jobbresa till New York. I Harlem fanns ett hål i väggen som var både barberare och bokaffär i ett. Salongen drevs av två backgammonspelande herrar och erbjöd precis en sån där plats som Håkan Ström saknade i Stockholm. Håkan och Catarina Ström sa upp sig från sina jobb och lät planerna bli verklighet. Sedan 2007 driver de en klassisk barbershop och bokaffär på Södermalm i Stockholm.

Det är vår och Håkan Ström hälsar välkommen in.

– Vi bestämde oss för att satsa allt. Ska man göra något eget kan man lika gärna göra något som ger avtryck. Man får i regel bara en chans att visa vad man har tänkt så det måste bli rätt direkt.

I amerikanska bildarkiv sökte de inspiration från 20-talets raksalonger. Barber & Books platsbyggda hyllor visar på ett långsiktigt tänk och är fyllda med vackra konst- och fotoböcker. En kund bläddrar avslappnat i ett magasin och i bakgrunden hörs tonerna av jazz. 

– Att komma hit ska kännas lite som att komma in i en annan värld, lite som i en film. Eller att göra en tidsresa. Inredningen tillsammans med musiken skapar den här känslan jag vill att kunderna ska få när de kliver in här. Det ska vara genomtänkt och hänga ihop, som en helhet. 

Håkan Ström. Foto: Olle Broksten

Barber & Books har licens hos Stim för att kunna spela precis den bakgrundsmusik de tycker passar för verksamheten. Håkan tycker att det är viktigt att ha ett brett utbud att välja från. 

– Jag tycker faktiskt att man får mycket idag för pengarna. Till skillnad från tidigare har man ju verkligen tillgång till all musik som finns i och med streamingtjänsterna. 

Initialt var det Håkan som valde all musik. Med tiden har de anställda fått både information och en känsla för vad som passar Barber & Books så nu väljer de också musik. 

– Jag pratar med min personal om vad som är rätt för oss. Då finns det ramar att hålla sig inom men ger ändå möjlighet till riktigt stor variation så att man inte ska bli trött på det som spelas. 

Vilka känslor ska musiken väcka?

– Härliga minnen, drömmar om semestern eller bara skapa ett skönt lugn. Eller lite mer pepp inför helgen. Många kunder trivs så bra så att de frågar om de får stanna kvar och jobba en stund efter behandlingen. 

Det är män som besöker Barber & Books och de flesta är i åldrarna 30-35 och uppåt. Bland kunderna finns en varierad skala stilar med allt från läkare och musiker till bikers. 

– Böckerna, musiken och inredningen är alltid en bra öppning till samtal och många kunder frågar om de kan få ta del av våra spellistor. 

Har det gått fel någon gång i musikvalet?

– Haha, ja en gång gick det av misstag på någon slags modern pop, då blev det lite uppståndelse här!

Håkan Ström. Foto: Olle Broksten

Håkans tips till andra som vill skapa ett starkt koncept

– Sätt dig in i kundens situation. Hur skulle du själv vilja ha det när du kommer in? Ställ dig frågan vad ska kunden få för upplevelse hos dig?

– Anpassa volymen. Du ska kunna höra musiken, men också kunna föra ett samtal. Den måste vara tillräckligt hög för att kunderna ska våga prata öppet - men utan att störa. 

– Spela genomtänkt musik. Det kan bli helt fel om man inte tänker till. Man måste också tänka på vad man har för lokal. Som en gång när jag och min familj klev in på ett anrikt gammalt café, men snabbt fick gå därifrån eftersom vi inte stod ut med att de spelade techno på för hög volym. Den typen av café skulle vinna på att spela mer anpassad musik avslutar Håkan. 


Nyfiken på hur Barber & Books låter? Titta in i butiken på Östgötagatan 21 i Stockholm.


 

Fakta om Barber & Books

Drivs sedan 2007 av Håkan och Catarina Ström. Butiken ligger på Östgötagatan 21 i Stockholm. 

Barber & Books har licens för bakgrundsmusik i butik/försäljningslokal.

 

Om musiklicens för butik

Med denna licens kan du spela all världens musik från 255 kronor per månad* (Då har vi räknat in kostnad för både Stim och SAMI)

*Gäller butik upp till 100kvm och med 350 öppetdagar per år. 

 

Läs mer om licenser och hitta den som passar din verksamhet här.