AA-Yang

AA-Yang – Stimanslutna från Bhutan

Aa-Yang Ensemble är unik. Inte enbart för att medlemmarna komponerar och framför musik som har rötter i hemlandet Bhutan. De är också det första bhutanesiska bandet som turnerat i Sverige.

Artikeln publicerades i Stim-magasinet #2 2013

Stim har anslutna över hela världen. Några av de färskaste och mest långväga är musikerna i Aa-Yang Ensemble från Bhutan. Under våren turnerade de i Sverige och passade samtidigt på att gå med i Stim.

– Några svenska vänner tipsade om att vi borde ansluta oss till Stim. Vi är glada att Stim finns, och att vi får vara med i en organisation som stöttar vårt skapande, säger Jigme Drukpa när han besöker Stims kontor i Stockholm.

Medlemmarna i ensemblen landade i Sverige ett dygn tidigare, och ska några dagar senare stå på Södra Teaterns scen i Stockholm. Därefter följer ytterligare tio konserter runt om i landet. Tidigare har Aa-Yang Ensemble enbart spelat i Bhutan och Indien, så det här är den första turnén utanför Asien. Och det är premiär på mer än ett sätt. För Sverige har aldrig tidigare haft ett bhutanesiskt band på besök.

Aa-Yang Ensemble består av sju musiker och maskdansare. En av dem är svenske musikern Johan Westman som flyttade till Bhutan för att studera Aa-Yangs musik och blev därefter medlem i gruppen. Ensemblens grundare, Jigme Drukpa, har studerat på musikhögskola i Norge.

– Vår ensemble representerar en intressant mix av olika språk, religioner och musiktraditioner. Den musik vi spelar består både av traditionella bhutanesiska melodier och av stycken vi själva komponerat, säger Jigme Drukpa.

Inom bhutanesisk folkmusik finns två traditioner, lhotsham från södra delen av landet och drukpa från den norra. De instrument som Aa-Yang använder är nästan alla specifika för regionen kring Tibet och Indien, och lutan dranyen är unik för Bhutan. Några exempel på andra instrument
är lim, piwang, yangqin, yalamber baja, tabla och harmonium.

För Jigme Drukpa var det en dröm som blev sann när han grundande ensemblen 2010. Samma år grundade han även Aa-Yang Music School som är den första privata musikskolan i Bhutan. Målet med skolan är att bevara och utveckla traditionell bhutanesisk musik, och under de senaste tre åren har skolan undervisat cirka 150 barn från sex år och uppåt.

– Det har alltid varit mitt mål att få samla människor kring musik på det här sättet. Grundandet av ensemblen och musikskolan var början på en musikalisk resa som nu har tagit oss ända till Sverige, säger Jigme Drukpa.

Text: Lotta Örtnäs

AA-YANG ENSEMBLE

Om: Ensemblen grundades 2010 och består av sju musiker och maskdansare som framför traditionell och nykomponerad bhutanesisk musik.

Medlemmar: Jigme Drukpa, Harka Bahadur Subba, Basu Dev Sharma, Tenzin Jamtsho, Yeshi, Tshering Dorji och Johan Westman.

Aktuella med: Aa-Yang Ensemble gav elva konserter i Sverige under våren 2013, från Lund i söder till Jukkasjärvi i norr. Turnén var en del av ett internationellt kulturutbyte som organiserades av Sweden-Bhutan Cultural Connection. Förhoppningen är att de svenska banden Silverbullit och Fontän ska kunna göra en motsvarande turné i Bhutan.

Om Bhutan: Bhutan ligger i östra delen av Himalaya och gränsar till Indien och Kina. Landet har närmare 700 000 invånare. Bhutan har tidigare varit mycket slutet, men har öppnats upp allt mer under de senare åren.