Nyhet27 maj 2021
2020 var ett år då pandemin ställde hela samhället på ända och lamslog i princip hela kultursektorn. Stim mötte krisen med bl.a. utdelning av extrastipendier och förskottspengar, men också med lansering av nya digitala tjänster.

Pandemin slog med stor kraft mot hela musikbranschen och Stims intäkter minskade med bl.a. 67 procent för livemusiken och 22 procent för bakgrundsområdet. Stims främsta prioritet har varit att lindra pandemins värsta effekter för musikskaparna – och parallellt med det betala ut royalties så snabbt och säkert som möjligt. Drygt 7 miljoner delades ut i stipendier, varav 3 miljoner var extrastipendier på grund av pandemin. Stim lanserade också möjligheten till förskottsbetalning och betalade under året ut nästan 20 miljoner i förskott till sina anslutna.

Pandemin till trots ökade Stims utbetalningar från året innan: 2 miljarder kr betalades ut under 2020. Antalet Stimanslutna låtskrivare, kompositörer och musikförlag fortsatte också att öka under året och landade på över 95 000. Antalet nyanslutna var 3199, varav 3100 upphovspersoner och 100 förlag.

Andra stora händelser under året var lanseringen av världsunika Stimappen, utvecklad i nära samarbete med Stims anslutna i syfte att underlätta vardag som musikskapare.

Stim lanserade även en ny webbshop som förenklar för kunder att skaffa Stimlicens.