Nyhet2 maj 2023
Sverige har sedan decennier unikt många framgångsrika låtskrivare, en trend som bara fortsätter. Stim presenterar nu listan +100! med Sveriges snabbast växande låtskrivare, baserad på unik data. På listan återfinns 53 stycken musikskapare, bland andra Cornelia Jakobs, Anton ”Litens” Nilsson och Moonica Mac.

Låtskrivarna på +100!-listan är alla inne i en explosiv fas i sin karriär, och har ökat sina utbetalningar från Stim med minst 100 % det senaste året. Idén med listan är att låtskrivarna ska kunna byta erfarenheter, skapa nya samarbeten och utveckla sitt musikskapande ytterligare.

På listan finns en stor bredd av genrer representerade, exempelvis K-pop, jinglar, metal, konstmusik, score, barnmusik och hiphop. Några av de som haft störst framgångar 2022 är Maxida Märak, Marcus White, Sofia Hallgren och Kiddo.

“Det känns jättekul så klart, att stå med på listan - det blir lite som ett kvitto på att allt hårt jobb lönar sig. Och att få stå med på listan för andra året i rad känns ju både helt osannolikt och sjukt peppigt!”, säger Sofia Hallgren, kompositör som skriver för bland annat film, tv och reklam.


Sveriges snabbast växande låtskrivare: +100!
 

Adam Englund
Adam Portnoff
Adéle Cechal
Aladdin Awad
Alex Karlsson
Anton Fargau Petrini
Anton Ingvarsson
Archie McCallum
Carl Wachtmeister
Christian Wannerwall
Cornelia Jakobsdotter
Dag Lundberg
David Wikberg
David Zandén
Eddie Berg
Elin Bergman
Emelie Eriksson
Erik Renöfält Fhager
Fredrik Forell
Gabriel Brandes
Gustav Karlström
Hannes Engström
Isa Molin
Jakob Redtzer
Jimmy Claeson
Jonas Yoon
Josefine Götestam
Julia Nilsson
Karl Ivert
Kian Sang
Kiddo
Lisa Brolander
Anton "Litens" Nilsson
Manfred Hulebo
Manne Skafvenstedt
Marcus White
Martin Bjelke
Maxida Märak
Michael Cheung aka MLC
Nicklas Eklund
Oscar Christiansson
Oscar Karlsson
Oskar Rindborg
Patrik Kindvall
Per-Anders Nilsson
Petter Karlsten
Ramil Benjamin
Rasmus Hermansen
Simon Westman
Sofia Hallgren
Tobias Erlandsson
Wilhelm Belin
Wilhelm Börjesson

 


 

Fakta om +100!
+100! baseras på data över samtliga utbetalningar som Stim gjort under 2021–2022, med fokus på låtskrivare som befinner sig i ett tidigt stadium av sin karriär. Listan är möjlig tack vare Stims tillgång till data som ger en unik insikt i trenderna inom musik och utvecklingen för svenska låtskrivare. Med närmare 100 000 medlemmar, över 23 000 kunder och 40 000 musiklicenser strömmar det varje dag in stora mängder information om hur och var musiken spelas. Detta skapar en datadriven kunskap med en precision som inte går att hitta någon annanstans.