Nyhet8 december 2022
Sveriges Radios känslor för musiken de spelar hörs varje minut. Med en musikläggning som är genomtänkt, djupt kunnig, nyfiken och hängiven har de varit Sveriges främsta källa för musik ända sedan 1924. Stimgitarren 2022 går till Sveriges Radio för deras unikt betydelsefulla roll för svensk musik, svenska låtskrivare och kompositörer.

En radio utan musik är som musiken utan radion. Sveriges Radio har på ett utomordentligt sätt nyttjat sin förmåga att stärka musikens mångfald, och fått sina lyssnare att uppleva och älska hela den svenska musikskatten. Den uttalade strategin att skildra både bredden och djupet i svensk musik har gjort att många tusentals musikskapare som annars kanske inte hörts kunnat nå ut till en nationell publik. Och ofta längre än så.

”Det känns jätteroligt och hedrande att vi blir uppmärksammade för musiken, som vi jobbar med hela tiden på Sveriges Radio. Och att upphovspersonerna bakom musiken vi spelar får betalt är fundamentalt för vårt uppdrag. Sveriges Radio behöver ju upphovspersonerna - annars har vi ju ingen bra musik att spela.” säger Anna-Karin Larsson, musikchef på Sveriges Radio.

”Det känns rätt och viktigt att ge Stimgitarren till en av våra äldsta kunder (Sveriges Radio har varit kund sen 1925). Sveriges Radio är unika med sin stora bredd av musik med allt från populärmusik till konstmusik och jazz! SR premierar svensk musik och bidrar på så sätt att stödja och utveckla hela den svenska musikbranschen. Det är public service när den är som bäst" säger Peter Lindström Director Members and Market

I år väljer vi dessutom att dela ut två gitarrer, en till Sveriges Radio och en som auktioneras ut i Musikhjälpen där alla pengar går till en tryggare barndom på flykt från krig. Gitarren kommer under veckan signeras av alla medverkande artister i buren. 

Stimgitarren delades ut under Sveriges Radios Strategidagar i år

Bell och Peter Lindström överraskar Sveriges Radio på deras strategidagar

Peter Lindström och Bell överlämnar Stimgitarren till Anna-Karin Larsson, Musikchef på SR 

Anna-Karin Larsson med årets Stimgitarr 

Om Stimgitarren:
Stimgitarren har delats ut sedan 2002 för att uppmärksamma kunder som använder musik på ett genomtänkt sätt i sin verksamhet, och varit noggranna med att musikskaparna ska få ersättning för sitt arbete. Bland tidigare vinnare finns Scandic Hotels, McDonald's, Luger, Viking Line med flera. Övriga nominerade till Stimgitarren 2022 var Homerun Festivals, Nätra Hembygdsförening, SPACE, och Kafé Tassen.