Ilya Salmanzadeh

Ilya Salmanzadeh
Ilya Salmanzadeh
Nyhet26 augusti 2021
Låtskrivaren och musikproducenten Ilya Salmanzadeh tilldelas Stims utmärkelse Platinagitarren 2021, för sina enorma framgångar på internationella topplistor med ett stort antal artister. Platinagitarren delades ut vid en ceremoni i Stim Music Room.

– Jag känner mig oerhört hedrad och tacksam över att få motta Platinagitarren 2021. Att få bli en del av det gäng av fantastiska musikskapare som tidigare fått utmärkelsen känns sjukt fett. Stort tack till hela Stim och tack för det otroligt viktiga arbete ni gör för oss som skriver musik, säger Ilya Salmanzadeh.

Allting började när Ilya Salmanzadeh som elvaåring fick ett musikprogram i ett flingpaket. Idag är han en av Sveriges mest framgångsrika musikskapare, och har skrivit och producerat musik åt artister som Ariana Grande, Justin Timberlake, Ellie Goulding, Beyoncé, Taylor Swift, Demi Lovato och Justin Bieber. Bland låtarna han varit med och skrivit och producerat återfinns ”Problem” med Ariana Grande som legat #2 på Billboard Hot 100, och ”Love me like you do” med Ellie Goulding, som legat #1 i över 25 länder. Hans 10 största hits på Spotify har tillsammans spelats över 8 miljarder gånger.

Här kan du se en exklusiv intervju med Ilya Salmanzadeh och Jan Gradvall från Stim Music Room:

– Sällan har någon jurydiskussion gått så snabbt och lätt som denna. Låtsnickeri på den här nivån är det inte många som fixar. Ilya gör det igen och igen och igen, säger Ika Johannesson, jurymedlem.

Ilya föddes 1986 och anslöt sig till Stim 2005. Efter studier vid Musicians Institute i Los Angeles fick han sin första internationella release 2010 – ”Miss me” med Mohombi och Nelly. Ilya Salmanzadeh fick pris som Årets kompositör på Musikförläggarnas Pris 2019 och blev utsedd till Årets Producent på Grammisgalan 2020.

Lyssna på Ilyas låtar på Spotify >>


Juryns motivering:
Samtida pop, R&B och hiphop är allt som oftast ett resultat av grupparbete, men de senaste 10 åren har ett namn dykt upp som återkommande kvalitetsstämpel: Ilya Salmanzadeh. 2021 års mottagare av Stims utmärkelse Platinagitarren är en sann perfektionist som likt en Formula 1-mekaniker höjer nivån för de artister han jobbar med. ILYA, som han kallar sig, har varit en nyckelperson genom Ariana Grandes artistkarriär och ligger bakom merparten av hennes största låtar. Till den övriga skaran av världsartister som släppt musik signerad Ilya återfinns namn som Sam Smith, Taylor Swift, Ellie Goulding, Justin Timberlake, Normani och Justin Bieber. Ilya är också den ende svensken som jobbat med Beyoncé. De låtar han skapar, som producent och låtskrivare, tillhör de mest välgjorda, effektiva och innovativa i modern musik. En superstjärna som briljerar i bakgrunden, och förgyller världen med sin musik.

Ilya Salmanzadeh Platinagitarren 2021
Ilya Salmanzadeh, Foto Julia Sixtensson

 

Platinagitarren
Varje år delar Stim ut Platinagitarren till en Stimansluten upphovsperson för att uppmärksamma upphovspersoner som haft exceptionella framgångar – och som inspirerar andra att utvecklas i sitt musikskapande.

Alla tidigare vinnare:

2020: Noonie Bao
2019: Tobias Forge
2018: Veronica Maggio
2017: Peter Svensson
2016: Laleh Pourkarim
2015: Tove "Tove Lo" Nilsson
2014: Tim "Avicii" Bergling
2013: Carl Falk och Rami Yacoub
2012: Shellback
2011: Lykke Li
2010: Max Martin
2009: Robyn 
2008: Sophia Somajo, Michel Zitron och Vincent Pontare
2007: Benny Andersson
2006: Lars Winnerbäck
2005: Joakim Berg
2004: Per Gessle

Årets jury:

Musikjournalisterna Jan Gradvall och Ika Johannesson tillsammans med Patrik Sventelius, Senior Advisor Rightsholder Relations på Stim.