Nyhet17 april 2023
Stims pris Årets kompositör inom folk- och världsmusik går i år till kompositören och musikern Fanny Källström. Priset tilldelas framstående upphovspersoner inom folk- och världsmusiken, och delas ut för åttonde gången.

Årets pristagare Fanny Källström skapar folkmusik med rejäl attityd och finurliga texter, ofta inspirerad av naturen. Priset delades ut på lördagen på Folk- och världsmusikgalan på Sara Kulturhus i Skellefteå. Priset är på 50 000 kr och delas ut med stöd av Stim Forward Fund, i samarbete med Riksförbundet för Folkmusik och Dans.

”Med priset Årets kompositör vill Stim lyfta fram upphovspersoner inom folk- och världsmusiken som vågar förnya och utveckla inom sin musikgenre, och Fanny Källström är ett fantastiskt exempel på detta. Vi ser verkligen fram emot att få följa hennes karriär.” säger Mattias Franzén, Stims avdelning för musikfrämjande.

Fanny Källström tilldelas priset med motiveringen: 

”Årets pristagare må vara i början av sin karriär, men sällan har någon övertygat så starkt redan med sitt examensarbete, vid Kungl. Musikhögskolan. Stora kompositioner och arrangemang för kammarkör, kyrkorgel, kontrabas och fullödigt polskespel på fiol. Allt sammanvävt i ett fjäderlätt driv som samtidigt bär djupaste tyngd. Hon hanterar både text och ton och för de två elementen samman i symbios. Årets kompositör sätter det stora format hon tagit sig an mitt i prick. Vi hoppas på fler storslagna verk som folkmusikmässan "Tiden har sin gång" och även musik av helt andra slag i framtiden från årets kompositör, Fanny Källström.” 
 

Tidigare vinnare av priset: 

2022: Ebo Krdum 

2021: Frida Johansson 

2020: Pelle Björnlert 

2019: Robi Svärd 

2018: Lisa Långbacka 

2017: Lena Willemark 

2016: Magnus Stinnerbom 

Fakta om priset:  

Nyskapandet är viktigt för folk- och världsmusikens relevans. Genom priset  Årets kompositör vill Stim, i samarbete med Riksförbundet Folkmusik och Dans (RFoD), uppmärksamma aktiva musikskapare. 

Om Stim Forward Fund:

Stim Forward Fund stärker den svenska musikens framåtrörelse. Bakom initiativet står Stim, FST, Musikförläggarna, och Skap. Tillsammans möjliggör vi musikalisk mångfald, en stark upphovsrätt och bygger bättre förutsättningar för både dagens och morgondagens musikskapare. Läs mer om Stim Forward Fund