Nyhet10 december 2019
Stim presenterar årligen statistik över de mest intäktsbringande jullåtarna. ”Tänd ett ljus” av Lasse Lindbom och Niklas Strömstedt fortsätter även i år att vara den mest populära svenska jullåten. När det gäller internationella låtar får förra årets etta ”All I Want For Christmas Is You” se sig omsprungen av ”Last Christmas”, skriven av George Michael.

– Jultraditionerna är djupt rotade, det bekräftar årets topplista. ”Tänd ett ljus” har varit ohotad etta sedan många år tillbaka, och även om ”Last Christmas” tagit över förstaplatsen från förra årets vinnare har den internationella topp-trion legat stadigt och i princip bara bytt platser med varandra de senaste åren. Längre ner på listorna hittar vi dock nykomlingarna Pernilla Andersson med ”Här kommer snön” samt Sia Furler och Greg Kurstin med ”Santa’s Coming For Us”. Det visar att det finns utrymme för förnyelse även bland jultraditionerna, säger Lina Heyman, Head of Rightsholder Relations på Stim.

Martin Stenmarck var nykomling förra året med låten ”Det var då (Julens alla klockor)” som han skrev 2012 tillsammans med Rickard Nilsson. I år hänger deras låt kvar och har dessutom klättrat till plats nummer åtta på listan.

– Jag spelar låten väldigt ofta live kring jul så det verkar som att den sakta men säkert fastnat i folks medvetande. Det som är fint med just julmusik är att man lyssnar mer tillsammans med familj och vänner och kanske sänker livstempot en stund. För mig är det i alla fall så. Att helt plötsligt få vara med på dessa stunder runt om i Sverige är ju superfint, säger Martin Stenmarck.

Här följer två listor – en för de mest intäktsbringande jullåtarna av svenska upphovspersoner – och en lista med jullåtar av utländska upphovspersoner. Statistiken bygger på radiospelningar under december månad 2018.
 

Svenska listan

Internationella listan