Nyhet11 december 2018
Stim presenterar årligen statistik över de mest spelade jullåtarna. ”Tänd ett ljus” av Lasse Lindbom och Niklas Strömstedt fortsätter även i år att vara den mest populära jullåten. När det gäller internationella låtar är ”All I Want For Christmas Is You” av Walter Afanasieff och Mariah Carey den mest spelade.

– Vad som kännetecknar jullåtarna är ett känsloläge som är tryggt, varmt och pyntat med en rejäl dos nostalgisk glädje och tacksamhet. Det spelar egentligen ingen roll i vilket firande land eller kultur du befinner dig i, budskapen är desamma. Om kulturen är mer religiös tenderar låtarna att ha mer religiösa inslag med stjärnor och änglar istället för snö och renar. Då och då dyker det upp jullåtar med lite fyndiga texter ”jag vill ha dig i julklapp” eller ”tomten har åkt vilse”. Man kryddar alltså gärna med en dos humor. I övrigt skall allt vara som vanligt, julen är inte tänkt att vara en utmaning, snarare en trygg favoritfåtölj som man gärna sitter och myser i ett par dagar om året, säger Jonas Nordin, musikkonsulent på Stim.  

Här följer två listor - en för de mest spelade jullåtarna av svenska upphovspersoner - och en lista med jullåtar av utländska upphovspersoner. Statistiken bygger på radiospelningar under december månad 2017.