Livemusik, konsert, festival

Få upplevelser kan mäta sig med känslan av att se sitt favoritband live. Som konsertarrangör är du en glädjespridare och bidrar till ett levande musikliv.

När du arrangerar konserter, festivaler eller mindre spelningar med livemusik behöver du en musiklicens från Stim. Avgiften ansvarig anordnare betalar är relaterad till evenemangets biljettpris och du betalar en avgift per besökare.

Ska du arrangera ett musikevenemang? Läs Checklistan för musikevenemang!

Vart går pengarna?

De pengar Stim tar in fördelar vi mellan dem som äger rättigheterna till musiken enligt upphovsrättslagen. Stim ägs av rättighetshavarna och är en ekonomisk förening som inte har något vinstintresse för egen del. De pengar vi inkasserar från licenstagarna fördelar vi individuellt till musikskaparna och musikförlagen.

Festivaler

Stims kommunicerar med ett stort antal festivaler och gör besök på plats så ofta det ges möjlighet. Kontakta oss om du är på väg att arrangera en musikfestival, eller om du redan är en etablerad festivalarrangör med frågor om Stim. 

Festivalernas avgifter till Stim baseras på en procentuell andel av deras biljettintäkter. En festival med 13 000 besökare och ett biljettpris på 900 kronor betalar ungefär 2,9 procent till låtskrivarna.

Prisreduktion för för festivaler

En festival kan få prisreduktion på 10 procent av licensavgiften genom att redovisa och betala för biljettförsäljningen i förskott. Redovisning och betalning görs i två steg, fyra veckor innan festivalstart samt omgående efter festivalens slut för resterande biljettförsäljning. Läs mer om prisreduktion på sidan för priser och villkor.

Ska du anordna livearrangemang med flera uppträdanden?

Läs någon av checklistorna 

Din musikrapport öronmärker Stimpengarna

Med hjälp av musikrapporter från musiker och arrangörer kan vi på Stim fördela pengarna från festivalerna till precis rätt kompositörer och textförfattare. 

Ändrade villkor för dansbandsarrangemang

Från och med den 1 januari 2016 gäller en ny prissättning för dansbandsevenemang i enlighet med Stims prislista för konserter och liveframföranden.