Registrera procentandelar på ett verk

När du ska registrera ett verk hos Stim som har skrivits av flera personer, finns det några olika sätt att fördela rättighetsandelarna. Det vill säga hur många procent varje person ska ha i verket.

Registreringen av verket gör du när du är inloggad på Mina sidor.

Antingen kan du välja att inte fylla i några procent - då görs fördelningen enligt en färdig modell som utgår från Stims fördelningsregler. Dessa regler innebär kortfattat att alla inblandade får lika stora andelar.

Eller så gör du en så kallad fri fördelning mellan samtliga inblandade. Det innebär att ni gör precis som ni vill med fördelningen, så länge alla inblandade är överens.

Andelar - vad betyder utförande och mekaniska andelar?

När du registrerar dina låtar/verk ska du ange både utförandeandelar (Utf%) och mekaniska andelar (Mek%).

  • Uftförandeandelar - den ersättning du får när låten framförs eller spelas upp, via till exempel radio, tv och eller vid konserter.
  • Mekaniska andelar - den ersättning du får när musiken har spelats in på något sätt, till exempel på cd, mp3, dvd eller film.

Det är viktigt att veta att det här är två olika typer av rättigheter, och man ska fylla i båda. Det vanligaste är att man låter procentandelarna vara lika stora för båda typerna. Notera bara att ett musikförlag aldrig kan ha mer än 33% av utföranderättigheterna.

När det gäller musik som inte är förlagd är det däremot ovanligt med olika fördelning för utförande och mekaniskt.