riagalan_vinnare_liggande.jpg

Irya Gmeyner och Martin Hederos Foto: Karina Ljungdahl
Irya Gmeyner och Martin Hederos Foto: Karina Ljungdahl
Nyhet18 maj 2022
Kompositörerna Irya Gmeyner och Martin Hederos tog igår emot priset ”Årets musik i program/originalidé scripted” på Riagalan på Cirkus i Stockholm för sin musik till tv-serien ”Tunna blå linjen.” Musiken i ”Tunna blå linjen” har uppmärksammats brett i media och har miljoner strömningar på Spotify. Priset delas ut av Musikförläggarna och Stim, i samarbete med Film & TV-Producenterna som står bakom Riagalan.

Syftet med priset ”Årets musik i program/originalidé scripted” är att uppmärksamma den bästa musiken i svensk tv. Både Irya Gmeyner och Martin Hederos har tidigare vunnit samma pris, när de tillsammans skrev musiken till tv-produktionen ”Systrar 1968”. Det är också tredje året på raken som priset går till en kvinnlig musikskapare. Priset togs emot tillsammans med Anagram Sverige, produktionsbolaget bakom tv-serien.

Irya Gmeyner och Martin Hederos vann priset med motiveringen: ”Detta soundtrack rör sig, liksom historien, på gränsen mellan fiktion och verklighet och slungar oss in i seriens universum. Musiken drabbar tittaren från allra första ton. Tidlös och oförutsägbar - utmanande och omedelbar. Den lämnar ingen oberörd.”
 

- Vi är superöverraskade och superglada. Det är en så fin serie och vi har jobbat så hårt. Det här hoppas vi är början på en ny era, där folk lyssnar på musik i tv-drama och film och tar den på allvar, säger Martin Hederos.

 

- Det känns helt fantastiskt! Det är väldigt kul att ”Tunna Blå Linjen” har fått sådan uppmärksamhet för musiken, för det är inte alltid så. Vi vill också rikta ett särskilt tack till Povel Olsson och Filip Bekic som har hjälpt oss massor, säger Irya Gmeyner.


De övriga nominerade i kategorin ”Årets musik i program/originalidé scripted” var kompositören Jimmy Lagnefors för ”En kunglig affär”, och kompositören Erik Enocksson för ”Snabba Cash”. 

Riagalans musikjury bestod av:
Marit Woody, operativ chef, Musikförläggarna
Patrik Sventelius, Senior Advisor Rightsholder Relations, Stim
Lisa Montan, kompositör
Niklas Strömstedt, artist och programledare 
Hanna Eklöf, musikredaktör
 

Irya Gmeyner och Martin Hederos Foto: Karina Ljungdahl

Vinnare av ”Årets bästa musik i program (scripted)” 2022

Program: Tunna blå linjen
Produktionsbolag: Anagram

Upphovspersoner:
Irya Gmeyner (Manus)
Martin Hederos (Playground Music Publishing)