Nyhet14 september 2020
Det krävs en räddningsaktion för musikbranschen, annars tystnar Sverige. Den uppmaningen riktade vi tillsammans med branschkollegorna i Musiksverige till regeringen i mars.

Vårt gemensamma arbete kommer från insikten att krisen drabbar hela musikens värdekedja – från låtskrivare och kompositörer till artister, musiker, musikförlag, konsertarrangörer med flera. Vi har lyckats samla oss och tillsammans har vi en stark röst.

Nu har regeringen äntligen lyssnat på oss. Förra veckan presenterades en rekordsatsning på kulturen på hela 3,4 miljarder kronor. Kort därefter meddelade även regeringen att man kommer ge 5 miljarder i omställningsstöd till de med enskild firma, en speciellt viktig fråga för alla verksamma i kultursektorn.

Det är helt rätt av regeringen att se vikten av allt hårt arbete som musikskaparna och andra kulturarbetare bidrar med. Beskeden från regeringen togs emot med glädje av branschen. Många av er musikskapare har det oerhört tufft just nu och vänder på varenda krona för att få det att gå ihop. 

Till följd av pandemin har vårens arbete på Stim handlat mycket om att ställa om och göra det vi kan för att mildra krisens värsta effekter. Vi har bland annat möjliggjort förskottsutbetalningar och infört extrastipendier som man kan söka i samband med Stims ordinarie stipendier nu i höst. Vi har också lagt fullt fokus på utbetalningarna och under året har vi skapat en lösning för den mindre del gamla medel som inte kunnat betalas ut tidigare – kallat reserverade medel - som nu inom kort kommer ut till musikskaparna i olika omgångar.

Påverkansarbetet har till stor del handlar om covid-19 och vi har gjort insatser som handlar om att belysa, belägga och påverka för offentligt stöd till musikskapare som drabbats hårt av krisen. Vårt påverkansarbete har i hög grad kanaliserats via vår branschorganisation Musiksverige. Där samlas inte bara Stimsfärens aktörer – Stim, Skap, FST och Musikförläggarna – utan musikbranschens organisationer i ett bredare perspektiv. Här kan man läsa mer om Musiksveriges arbete med Coronapandemin.

Självklart har vi parallellt arbetat vidare för en stark och modern upphovsrätt. Musikskaparna vann stora framgångar i EU i fjol då upphovsrättsdirektivet antogs. Nu kvarstår det viktiga lagstiftningsarbetet i Sverige, och det kräver att musikbranschen fortsätter att förklara varför de stora digitala plattformarna har ett ansvar att betala för det upphovsrättsliga innehållet de tjänar pengar på.

Har du synpunkter och frågor kring allt som är på gång? Tveka inte att höra av dig!

Varma hälsningar

Karsten Dyhrberg Nielsen, vd Stim.