noonie_stim_mgl3795_fix.jpg

Noonie Bao. Foto: Christian Gustavsson.
Nyhet8 mars 2021
Här är den – listan över Sveriges mest framgångsrika kvinnliga låtskrivare från 2020. Högst upp står Jonnali ”Noonie Bao” Parmenius, som med nya framgångsrika releaser som ”Who’s laughing now” med Ava Max behåller sin förstaplats från året innan. Många av namnen på listan är internationella supersuccéer, som Tove Lo, Zara Larsson och Lykke Li – lysande låtskrivare som bekräftar Sveriges plats på världens musikkarta.

– Musikbranschen är starkt mansdominerad, både vad det gäller representation och intäkter från musiken. Därför vill vi så här på internationella kvinnodagen lyfta fram och fira dessa grymma låtskrivare och deras framgångar, som kan bana väg för fler kvinnor i musiken. Den stora snedfördelningen innebär ett stort kompetenstapp för musikbranschen, och det finns en enorm kreativ potential här, säger Lina Heyman, Head of Rightsholder Relations, Stim.

En rad insatser för att lyfta jämställdheten har gjorts i branschen de senaste åren, ett arbete som behöver fortsätta. Ett exempel är Female Songwriters Day som arrangeras av Musikmakarna för att främja kvinnor och icke-binära i sitt musikskapande. Ett annat är det internationella jämställdhetsinitiativet Keychange, med sikte på att skapa en jämställd livescen, som bedrivit sitt viktiga arbete med stor framgång. Stim var i början av 2020 värd för Keychanges nätverk.

På topplistan finns flera mångfaldigt prisade låtskrivare, bland annat tilldelades Noonie Bao Stims pris Platinagitarren 2020, och Tove Lo fick samma utmärkelse 2015.