Nyhet15 juli 2021
Det svenska musikundret är i högsta grad levande. I en rapport från Export Music Sweden fastställs Sverige som ett av endast tre länder i världen som exporterar mer musik än man importerar. DN lyfter idag siffrorna och frågar sig hur det kommer sig att Sverige fortfarande ligger i världsklass när det gäller att producera hittar.

– Det mest uppseendeväckande är att Sverige är ett av bara tre länder i världen som är nettoexportörer av musik. Tillsammans med Storbritannien och USA är Sverige ett av bara tre länder där intäkterna för musik som exporteras är större än utgifterna för importerad musik. Svenska upphovspersoner är alltså fortsatt väldigt populära utomlands, uttalar sig Peter Lindström, tillförordnad vd på Stim, i artikeln.

Han lyfter också frågan om statligt exportstöd:

– I dagsläget får den svenska musikindustrin ungefär lika mycket statligt exportstöd som isländska musikindustrin får av Island. Norge ligger exempelvis nästan tio gånger högre. I Sverige har vi klarat oss bra hittills ändå. Bland annat tack vare att vi haft en så stark tradition av låtskrivande och en teknisk utveckling där vi har legat i framkant. Inte minst på grund av att Spotify är svenskt.

Hela artikeln finns att läsa här.

Rapporten hittar du här.