monica_zetterlund.png

Monica Zetterlund
Monica Zetterlund
Nyhet10 juni 2021
Från Yasin och Ratata till glamrock och Jussi Björling. Sommaren är här – och för dig som gärna spenderar din lediga tid framför en bra musikdokumentär kommer här ett gäng tips på gratis sådana.

Noice

I början av 80-talet var Noice ett fenomen. Med hitlåtarna En kväll i tunnelbanan och Inatt e hela stan vår blev gruppen stjärnor över en natt. Fansen jagade dem dygnet runt, bandet slog publikrekord och skapade skandalrubriker i tidningarna. Under två år levde gruppen rockstjärnelivet med allt som hör till, men det som började som en fantastisk saga blir senare en tragedi.

She composes like a man

Cathrine Winnes har även blivit känd som både dirigent och programledare. She Composes Like a Man är titeln på TV-serien i fyra delar och en filmad konsert där hon dirigerar Sveriges Radios Symfoniorkester. TV-serien behandlar gömd orkestermusik och de kvinnor som komponerade dem.

Exklusivt: Yasin

I oktober 2020 gjorde Edit en unik intervju med Yasin, Sveriges kanske mest kontroversiella rappare, som nu står under åtal. När intervjun gjordes var han inte misstänkt för brott, och åtalet gäller händelser under våren 2020. Samtalet utgår från Yasins nysläppta musik, som han nyligen vunnit priser för i P3 Guld. Han pratar om viljan att lämna sitt kriminella liv och hur den nya musiken kritiseras av fans.

Abba – hemligheten bakom hitsen

Här får vi följa den svenska supergruppen runt tiden för inspelningen av Mamma Mia, Dancing Queen och The Winner Takes It All och får veta vad som inspirerade och influerade Björn, Benny, Agnetha och Anni-Frid till att skapa några av vår tids mest kända hits.

Glam, Sweat and Tears

En dokumentär om Sveriges enda riktiga glamrockband under glamrockeran – Tears. Bandet som kom från arbetarstaden Katrineholm hade stora ambitioner. Man skulle låta minst lika bra som förebilderna Sweet, David Bowie och T-Rex, men framför allt skulle publiken minnas dem. Mitt under proggvågen valde bandet att satsa på ett extrovert utryck med smink, glitter och spektakulära scenshower. Ola Salo som är ett av Tears största fans berättar initierat om bandets historia och glamrocken i stort. Medverkar gör även Susanne Ljung, Ronny Svensson, Janne Bark m.fl.

Cornelis – dokumentären

Porträtt av en riksslarver som i samme kropp inrymde en poet, vissångare, låtskrivare och skådespelare. En film om hans liv och hans konst, och ett porträtt av en människa långt ifrån schablonen. En film av Tom Alandh. 

Ratata genom åttiotalet

När 1980-talet började var Ratata ett anonymt syntband; när decenniet tog slut var de landets största grupp. Följ med Mauro Scocco till Italien och stamkrogen PA&Co, möt Johan Kinde och Annifrid Lyngstad, och hör alla hitsen.

Monica Zetterlund – underbart är kort

Ännu en pärla ur SVT:s filmarkiv signerad Tom Alandh. Om människan och artisten Monica Zetterlund. 

Stråkkvartetten utan slut

Vad krävs det för att spela på världsnivå? Hur fungerar fyra musiker ihop, när alla är olika - och har gott om tid att fundera över vad som gör livet värt att leva? I centrum: den Berlinbaserade stråkkvartetten Artemis. Strax innan de ska fira sitt 30-årsjubileum lämnar två medlemmar ensemblen. Artemiskvartetten är därmed nere för räkning. Ska den klara sig? En berättelse om musikglädje, sorg, kamp och återkomst.

Sagan om Jussi

Möt människan Jussi Björling, en av tidernas största sångare. Hans barn och kollegor berättar den gripande historien om en fattig, föräldralös pojke som lade hela världen för sina fötter, samtidigt som han brottades med sina mörka sidor. Många kännare håller honom som den allra störste.