Nyhet1 december 2022
Låtskrivaren och artisten Salem Al Fakir tilldelas Stims utmärkelse Platinagitarren 2022, för ett förstklassigt musikskapande i en stor bredd av genrer, som nått mycket stora framgångar både internationellt och i Sverige. Gitarren delades ut vid en ceremoni i Stim Music Room i Stockholm på onsdagskvällen.

– Jag är superglad och jättehedrad – och genuint nyfiken på hur den känns att spela på. Den får följa med till studion imorgon, säger Salem Al Fakir.

Årets mottagare av Platinagitarren föddes 1981 och hade en uppväxt genomsyrad av musik – han var tre år när han började spela piano, och fyra när han plockade upp fiolen. 2007 släppte Salem sitt första album som direkt gick upp till toppen av försäljningslistan, och han belönades året efter med hela fyra Grammisar. 2010 nådde han ut i varenda stad, by och vägkorsning i hela landet när han kom tvåa i Melodifestivalen med ”Keep on walking”.

Idag skriver Salem Al Fakir främst åt andra artister och har etablerat sig som en av Sveriges största musikskapare. Han har skrivit låtar åt världsstjärnor som MadonnaKanye West, och Lady Gaga, och svenska storheter som Avicii, Veronica MaggioMiss LiAxwell & Ingrosso, GhostSeinabo Sey och Robyn. ”More than you know” med Axwell & Ingrosso, och ”Waiting For Love” med Avicii har båda spelats över en miljard gånger på Spotify.

– Salem Al Fakir är en låtskrivare av sorten som skapar tankar i stil med: "Oj, hur mycket har han hunnit med egentligen? Har han arbetat med den också, och den...!". Dessutom i så vitt skilda genrer. Spännvidden från Madonna till Ghost säger det mesta. Salem är det svenska låtskrivandets fascinerande skickliga kameleont, säger Lars Nylin, medlem i juryn.

Lyssna på Salem Al Fakirs låtar på Spotify >

Fakta om Platinagitarren

Varje år delar Stim ut Platinagitarren till en Stimansluten upphovsperson för att uppmärksamma Stimanslutna upphovspersoner som haft exceptionella framgångar – och för att inspirera andra att utvecklas i sitt musikskapande.

Tidigare mottagare av Platinagitarren

2021 Ilya Salmanzadeh
2020 Noonie Bao
2019 Tobias Forge
2018 Veronica Maggio
2017 Peter Svensson
2016 Laleh
2015 Tove Lo
2014 Tim ”Avicii” Bergling
2013 Carl Falk och Rami Yacoub
2012 Johan ”Shellback” Schuster
2011 Lykke Li
2010 Max Martin
2009 Robyn
2008 Michel Zitron, Sophia Somajo och Vincent Pontare
2007 Benny Andersson
2006 Lars Winnerbäck
2005 Joakim Berg
2004 Per Gessle