Stim Music room.jpg

Stim Music room
Foto: Ellinor Perlefeldt
Nyhet16 juni 2021
För två år sedan invigdes Stim Music Room, en mötesplats för Stimanslutna låtskrivare med ett stort co-working space, en scen, mötesrum och två studior – som trots pandemin kunnat hållas öppet med vissa anpassningar. Något som uppskattats enormt av musikskaparna.

Stim Music Room var ett efterlängtat initiativ som blev en omedelbar succé med fullbokade studior och en omtyckt mötesplats, som dessutom gav Stims medarbetare chansen att träffa och jobba med fler anslutna låtskrivare än någonsin tidigare.⁠ Trots att pandemin påverkat hur man kunnat röra sig i lokalen har det varit fortsatt högt tryck gällande bokningar på studiorna.

– Jag tror att många låtskrivare mer än någonsin behöver nya perspektiv och inspiration vilket miljöombytet i en ny studio kan ge, säger Ida Staxenius, Writer relations på Stim.

Anton Waltari och Ida Staxenius i Stim Music Room Foto: P. Esse Carmback/@artbyesse

Under året som gått har Stim jobbat hårt med anpassningar för att minimera risken för smittspridning. Båda studior har, förutom ett kortare uppehåll, varit öppna under pandemin. Co-workingspacet är fortfarande stängt.

– Vi är så glada över att ha hittat ett sätt där vi kan öppna upp lokalerna för våra anslutna trots den rådande situationen och så fort det känns säkert kommer vi att öppna alla ytor som vanligt igen, hälsar Ida Staxenius och Anton Waltari från Writer Relations. ⁠

Även om delar av Music Room har varit stängt för externa gäster, har flera projekt kunnat genomföras i lokalen på ett smittsäkert sätt. Däribland flera livesändningar av events och en ny utbildningsserie med premiär i höst. Parallellt med detta har fokus legat på hur Stim Music Room ska utvecklas framöver.

studio a stim music room
Spännande! Vad har ni på gång?
– Vi har flera idéer som är i sin linda, alltifrån livespelningar till en eventuell utbyggnad av Music Room för att kunna möta den stora efterfrågan. Men som alltid när vi tar beslut så gör vi det i samarbete med kollektivet – låtskrivarna. Vi tar tacksamt mot förslag på innehållspunkter och idéer på hur vi på bästa sätt kan utveckla Stim Music Room, säger Anton Waltari.

Under året som gick lanserades även en ny bokningsfunktion via Mina Sidor som underlättar genom att ge en bättre översikt över vilka tider som är lediga.

Tonsättaren Jonas S Bohlin vid inspelningen av Inhabitants III i Stim Music Room i november 2020. Foto: Martin Jonsson Tibblin (FST)

Vad är det bästa med Stim Music Room tycker ni?
– Att få se reaktionen hos de som besöker oss för första gången är alltid speciellt. De blir ofta otroligt imponerade och visar stor tacksamhet för att vi skapat detta säger både Ida och Anton.

Prisvinnande 

Och idéen till Stim Music Room växte fram tillsammans med just låtskrivarna. Ett gediget arbete med djupintervjuer om låtskrivarnas behov resulterade i sju olika utvecklingsområden, varav hela fem kunde bemötas genom att bygga en fysisk mötesplats. På bara några månader förvandlades ett helt våningsplan i Stimhuset till en kreativ och gemensam arbetsplats där låtskrivare dagligen får tillgång till inspelningsstudio, branschkunskap och nätverk, helt kostnadsfritt att använda för Stimanslutna.

Ett arbete som i slutet av årets prisades genom att vinna kategorin Årets tjänstedesign av Design S – Swedish Design Awards, Sveriges främsta och bredaste designutmärkelse.

– Detta har gett oss en närmare relation till branschen och säkrat att Stim verkligen leverera ett mervärde utöver vårt kärnuppdrag, Det känns otroligt kul att vinna just i kategorin Tjänstedesign – då det från starten var vårt mål att kunna skapa nya tjänster och lösningar för våra anslutna låtskrivare. Genom att utveckla och lansera Stim Music Room har över 2000 personer besökt lokalerna. Vi har arrangerat mängder av föreläsningar och events samt agerat värd för över 500 studio sessions, berättar Anton Waltari.

Bakre raden fr v: Ida Staxenius - Stim, Mikael Klavius - MFG Studios (inredningsdesign), Daniel Jäger - Stim, Anton Waltari - Stim, Lina Heyman - Stim, Sittande: 7xjonaschristoffer, Muralmålningen
Bakre raden fr v: Ida Staxenius - Stim, Mikael Klavius - MFG Studios (inredningsdesign), Daniel Jäger - Stim, Anton Waltari - Stim, Lina Heyman - Stim, Sittande: 7xjonaschristoffer, Muralmålningen
 

Vinnarfilm från Design S – Swedish Design Awards:

 

Stim Music Room

 Var ligger det?

– Vad ska jag ha med mig?

– När är det öppet?

Vi har samlat alla vanliga frågor om Stim Music Room på denna sida.

Har du fler frågor eller idéer? Maila musicroom@stim.se eller skriv till oss på sociala medier.