Nyhet28 mars 2023
I mars betalar Stim ut musikersättning för första gången från streamingtjänsterna Disney+ och HBO. Utbetalningarna är ett resultat av långa förhandlingar, och består av flera års samlade royalties. Tack vare de nya avtalen får svenska musikskapare betalt för sin musik i globala succéfilmer och tv-serier som The Mandalorian, Vikings, Marvelfilmerna och Frost.

Stim arbetar hela tiden för att knyta så bra avtal som möjligt med tjänster över hela världen som använder Stimanslutnas musik. Ett avtal omfattar ofta både framtida och historiska inkomster, och när förhandlingarna är klara så kan musikersättningen betalas ut till musikskaparna.

- Avtalsförhandlingar är ett maratonlopp, och det känns fantastiskt att äntligen vara i mål. Vårt uppdrag på Stim är att ge bästa möjliga ersättning till våra anslutna när deras musik används, och vi är väldigt nöjda med avtalen vi tecknat tillsammans med Disney+ och HBO, säger Nicklas Sigurdsson, förhandlingschef på Stim.

Det senaste decenniet har streamingtjänster och video-on-demand seglat upp som en av de mest inkomstbringande kategorierna för svenska musikskapare, och Stim har idag avtal med de flesta videoaktörerna.

- Stim har en stark position när vi förhandlar med olika musikanvändare, tack vare de otroliga låtar och musikskapare som vi företräder. De stora utbetalningarna vi gör nu är ett bevis på det, fortsätter Nicklas Sigurdsson.