Nyhet5 november 2018
Stim arbetar för fortsatt skapande och återväxt i Sveriges musikliv. Varje år delar Stim ut stipendier till musikskapare och textförfattare som håller hög konstnärlig kvalitet. I år får 121 personer dela på sammanlagt 4,4 miljoner kronor.

Antalet ansökningar i år slår nytt rekord: Hela 1931 upphovspersoner ansökte om stipendium, varav 121 får ta emot stipendium. Ansökningarna bedöms utifrån kriterier om konstnärlig verksamhet och kvalitet. Stipendiekommittén strävar så långt det är möjligt efter mångfald och spridning när det gäller konstnärliga former, representation, ålder, kön och verksamhetsort. Nästan varannan av årets stipendiater är en kvinna – bland mottagarna finns bland annat Silvana Imam, Emil Jensen, Alice Boman, Iiris Viljanen, Madi Banja, Nino Ramsby och Andreas Mattsson.

Allt musikskapande går inte att leva på – men med Stims stipendier kan vi bidra till att öka den möjligheten och att ny fantastisk musik skapas, oavsett inom vilken genre man skriver. Det är också väldigt glädjande att konstatera en så hög andel kvinnor som mottagare, i en annars väldigt mansdominerad bransch säger Karsten Dyhrberg Nielsen, vd på Stim. 

Stimstipendiet har funnits ända sedan 1925 och är en viktig del av arbetet med att främja tillväxten i svenskt musikliv.

Här finns hela listan över Stims stipendiater 2018.