smith_thell_em_-_stim.se_och_facebook.png

Maria Smith, Victor Thell och Molly Sandén. Foto: Petter Eriksson
Nyhet8 juli 2022
Smith & Thell har skrivit den officiella EM-låten 2022 ”Vi:et i vinsten” tillsammans med Molly Sandén. Vi fick en pratstund med Maria Smith och Victor Thell mitt under pågående studioinspelning och en hektisk turnésommar.

Vad fick er att tacka ja när ni fick frågan om att göra årets EM-låt?

V: Vi har ju skrivit större delen av Mollys låtar ihop, så vårt samarbete går långt tillbaka. Hade vi inte gjort låten ihop hade det nästan varit konstigt.

M: Molly brinner dessutom otroligt mycket för det här och var hedrad över att ha fått frågan. Jag och Molly pratade mycket om kvinnor i sport, hur dåliga villkor de har haft. Vi vet själva hur det känns att brinna för någonting och verkligen kämpa, så det var fint att få vara med och ge den här pushen som spelarna verkligen förtjänar. De är så jävla duktiga!

V: Sedan är det kul att göra en sådan låt. Det blir nästan som att man skriver en filmscen och målar upp scenariot att nu ska vi få igång dem innan de ska in, tagga igång dem ordentligt.

M: Ja, vi ska liksom hjälpa dem att vinna, det var nästan det som kändes som uppdraget. Samtidigt ville vi att låten skulle ha ett djup som handlade om passion och längtan efter att få revanschen som man förtjänar, mer än att ”nu ska bollen in i mål”. Vi ville göra en grym, vanlig låt, fast med fotbollsdoft.

Ville ni få med några särskilda element i låten för att få rätt känsla?

V: Jag bor i London nu och där är det ju mycket drill-musik, alltså drill-takter, *tsch-tsch-tsch-dum-tsch*. Då kände jag att det vore lägligt att lägga den rytmen så får man ihop både Sverige och London och dessutom med en bra klapptakt. Och så ville jag få med sjukt stora pukor.

M: Det fick du…

V: Ja, det fick jag, haha. Jag tog nog alla trick ur boken med läktarkörer och allt och sedan blev jag lite kallsvettig över hur det blev, så jag drog ned volymen rejält på alltihop. Man får ju testa sig fram.

”All historia ligger framför oss” sjunger Molly, vad känner ni själva när ni lyssnar på låten och dess budskap?

M: Den känns stark och man blir lite stolt över att få förmedla fotbollsdamernas story om hur mycket de krigat. De har knappt fått lön och ofta spelat i urtvättade gamla tröjor, de har inte ens haft sina namn på tröjorna. Vi känner själva igen känslan av att kriga för någonting som man verkligen tror på och det tycker jag vi fick med. Jag gillar personligen textraden ”deras tak är vårat golv”, det som andra har byggt tidigare, det blir den nya nollpunkten. Det är en framåtanda och en känsla av att jobba uppåt och det var viktigt att få med. Så är det ju med allt, vi vill framåt, att allt blir bättre för alla.

Ni har jobbat mycket ihop med Molly tidigare, hur såg låtskrivarprocessen ut den här gången?

M: Vi blev väldigt taggade och kände att nu gör vi den bästa jävla fotbollslåten någonsin. Så vi drog till London, satte oss i en studio som heter Fiction Studios. Och tio minuter in så hade du Victor redan satt trumbeatet medan jag och Molly diskuterade text som vi ville få med. Det brukar gå jäkligt fort när vi tre sätter våra huvuden ihop för vi har jobbat ihop så länge, det är bara som ett stort vattenfall av energi.

V: Vi är fokuserade på text och melodi framför allt. Men ibland kan jag få en känsla av att något skaver lite i låten vi jobbar med. Melodin kan kännas bra och ”hittig” liksom, och den connectar, men ändå är det någonting som inte stämmer. Då testar jag runt med tusen olika rytmer för att få ihop det och när man märker att det blir en ny energi i rummet så följer jag den energin.

Till sist den självklara frågan: hur tror ni att det går i EM?

V: Det blir spännande. Man gillar ju när Sverige spelar och blir liksom indragen och tycker bara att det är jäkligt kul.

M: De är ju otroligt bra så jag tror de kan gå hur långt som helst! Vi hoppas så klart att vår sång kan ge dem en extra knuff i ryggen också. Vi kommer kolla med spänning från logerna runtom i Sverige!