ges-406.jpg

GES - Fotograf: Magnus Ragnvid
GES - Fotograf: Magnus Ragnvid
Nyhet23 juni 2021
Varje fotbollsmästerskap kräver sin egen låt. Ända sedan VM i Brasilien 1950 har artister och låtskrivare släppt specialskrivna låtar, både officiella och inofficiella, för att sporra landslaget till medaljplats. Den mest spelade fotbollslåten de senaste åren är den klassiska ”När vi gräver guld i USA” med GES, som skrevs inför fotbolls-VM 1994 i USA. Låten är skriven av Anders Glenmark, Niklas Strömstedt och Thomas ”Orup” Eriksson.

Hur skapar man då en fotbollsklassiker? För det första behövs en viss dynamik, ett driv som kan bära fram en kontring från mittlinjen fram till skottögonblicket. Det krävs också en skrålvänlig refräng som kan rulla fram längs de gula läktarna, och stötta spelarna vid underläget i 80:e matchminuten. Till sist skadar det förstås inte om landslaget gör många mål. ”När vi gräver guld i USA” hade knappast haft samma klassikerstatus om den inte hjälpt Sverige fram till ett brons vid VM 1994.

Varje låt är knuten till ett visst EM eller VM, men vissa av dem har ändå brutit sig loss och följt med in på läktarna och i spellistorna i mästerskap efter mästerskap. Här är de fem svenska fotbollslåtar som spelats mest de tre senaste åren:

1. GES - ”När vi gräver guld i USA”
- Glenmark, Strömstedt, Eriksson
- Universal Music Publishing, Blue Cable Music, Nixsongs, Living in a Box

2. Markoolio - ”Mera mål”
- Nordlund, Lagerlöf, Bäckström, Enberg, Lehtosalo
- Universal Music Publishing, United Nation Publishing, Diggin Entertainment

3. Markoolio - ”In med bollen i mål”
- Schumacher, Bäckström, Enberg, Lehtosalo
- EMI Music Publishing Scandinavia, Diggin Entertainment, Universal Music Publishing

4. Frej Larsson och Joy - ”Mitt team”
- Holter, Larsson, Max Martin, Mbatha, Shellback
- Warner Chappell Music Scand, Capitol Music, Universal Music Publishing, Wolf Cousins, Sony/ATV Music Publishing, MXM Music, Kobalt Music Publishing

5. Magnus Uggla - ”Vi ska till VM”
- Uggla
- Uggly Music

Listan inkluderar officiella och inofficiella svenska landslagslåtar skrivna inför fotbolls-EM och fotbolls-VM av svenska låtskrivare, och bygger på Stims data över intjäning i Sverige 2018-2020. Listan har sammanställts utifrån ett flertal olika källor som radio, TV, konserter, Spotify, Youtube Music och Apple Music.