Nyhet20 maj 2024
Stims partner Copyswede har efter flera års förhandlingar nått ett avtal om en moderniserad modell för privatkopieringsersättning. Stim hoppas kunna påbörja utbetalningarna till musikskapare och förlag under senare delen av 2024.

Pengarna avser privatkopieringsersättning (PKE) från åren 2009-2020 och täcker den historiska skulden för upphovsrättsskyddat innehåll som lagras på mobiler, datorer och surfplattor. Copyswede har förhandlat med elektronikbranschen i över tio år och nådde en uppgörelse under 2020. Sedan dess har de samlat in ersättningen och tagit fram en modell för hur pengarna ska fördelas till sina medlemsorganisationer som representerar rättighetshavare inom musik, ljudböcker, tv-program, filmer och poddar.

Copyswede kommer påbörja utbetalningarna till organisationerna under sommaren 2024 och Stim arbetar parallellt med att ta fram underlag för hur ersättningen ska fördelas till våra anslutna. Målet är att de första beloppen ska börja betalas ut till Stimanslutna under 2024.

Den huvudsakliga uppgörelsen avsåg ersättning för åren 2009-2020, men ett viktigt tillägg är att även 2021-2023 ingår i det nya avtalet.

Det är en stor framgång för Stim och våra rättighetshavare att denna nya modell av privatkopieringsersättningen nu träder i kraft och att våra låtskrivare och musikförlag snart kan ta del av den. Vi kommer informera så fort vi vet mer om hur och när ersättningen kommer betalas ut.