Nyhet16 december 2021
Säg en svensk jullåt! Det är stor chans att du just svarade ”Tänd ett ljus” med Triad. Den har legat överst på listan över de mest spelade svenska jullåtarna sedan länge, och så även i år. På den internationella listan finner vi förstås Mariah Careys ”All I Want for Christmas is You” högst upp, med Wham och ”Last Christmas” hack i häl.

Det är svårt att skriva en ny jullåt som blir en riktig klassiker – när december kommer tenderar vi att återvända till samma låtar, år efter år. Ingen vet detta bättre än de som jobbar i butik under jultider, så vi sänder en tanke till dem. På årets lista över mest spelade jullåtar finner vi ändå en nykomling – ”Vinterland” med Laleh. ”Fira jul med mig” med Linnea Henriksson från 2019 följer också med från förra årets lista, så här kan vi ha att göra med en blivande decemberdänga.

– Det är väldigt roligt, med tanke på alla vackra jullåtar som finns. Det här är min första jullåt, och jag tror det hjälpte att jag inte tänkte på att det var en jullåt när jag skrev den, säger Laleh Pourkarim.

– ”Vinterland” handlar om vila, återhämtning och att lämna saker bakom sig och gå vidare. Det är julen för mig, återhämtning för att sen börja om igen. För mig symboliserar vinterlandskapet Sverige, att få vila under ett träd i snön, fortsätter Laleh.

Vi presenterar här två topp 10-listor över de mest spelade jullåtarna, av svenska upphovspersoner och av utländska: