Nyhet16 maj 2023
Stims utbetalningar omfattar äntligen amerikanska onlinepengar till självständiga låtskrivare utan musikförlag, samt svenska förlag utan representation i USA. Tack vare Stims nya hantering kommer rättighetshavarna få mer pengar för låtar som spelas i USA.

I USA behandlas ersättningen till musikskapare delvis annorlunda än i Europa. Den mekaniska ersättningen från digitala musiktjänster går oftast via musikförlag vilket gör att låtskrivare som inte representeras av ett förlag i USA haft svårare att ta del av denna ersättning.

Stim har sedan en tid tillbaka ett avtal med den amerikanska administratören Muserk som samlar in och fördelar ersättning från digitala musiktjänster i just USA. Tack vare denna förändring har independentlåtskrivare och förlag en dedikerad part som samlar in pengar när musik spelas online i USA. Utbetalningen kommer från Stim och i februari 2023 var det premiär.

– Äntligen täcker vi en del av den amerikanska onlinemarknaden som varit svår för oförlagda upphovspersoner och förlag att själva bevaka och få betalt för. Oavsett var din musik spelas ska du som Stimansluten veta att vi jobbar hårt för att du ska få betalt, så det är väldigt glädjande att vi äntligen får ut de nya USA-pengarna, säger Linda Goulart, International Manager på Stim.