Nyhet23 mars 2022
Stim och de internationella upphovsrättssällskapen fördömer kraftigt Rysslands invasion av Ukraina. Vi står i solidaritet med och uttalar vårt fulla stöd för det ukrainska folket, kreatörer och den kulturella sektorn.

Med anledning av invasionen så stoppar Stim alla utbetalningar till det ryska upphovsrättssällskapet RAO med omedelbar verkan. Vi följer också de internationella sanktioner som Sverige och EU har på plats.

De internationella upphovsrättssällskapen har även tagit flera initiativ för att stötta och hjälpa Ukraina och kreatörer som är på flykt:

Creators for Ukraine – en stödfond till humanitär hjälp i och utanför Ukraina, och stöd till ukrainska kreatörer och upphovsrättssällskap. 

En internationell namninsamling från internationella kreatörer, där du som musikskapare kan skriva under och visa ditt stöd:

Songs for Ukraine – ett initiativ för att visa solidaritet och stöd för ukrainska kreatörer genom att sprida ukrainsk musik, och dela sina favoritlåtar under hashtaggen #songsforukraine. Samtidigt hjälper man ukrainska musikskapare genom att öka deras royalties. Se en av spellistorna med ukrainsk musik här