Nyhet24 maj 2018
Marknaden för levande musik växer, både globalt och i Sverige. Framför allt blir arenaturnéerna längre och med fler speltillfällen – samtidigt som biljettpriserna generellt sett blivit högre.

2017 var Stims intäkter för livemusik drygt 115 miljoner kronor, vilket är en intäktsökning med 15 procent jämfört med 2016. Ökningen kan bland annat förklaras med att de stora arenakonserterna blivit fler och ofta sträcker sig över flera dagar samtidigt som biljettpriserna generellt sett blivit högre. En ytterligare bidragande faktor är Stims effektiviserade rutiner för redovisning och licensiering.

Läs fler höjdpunkter från årsredovisningen 

Vår allt tätare relation till musik i vardagen har medfört en större efterfrågan på den unika liveupplevelsen. För artisterna och rättighetshavarna, som ofta är samma personer, har livespelningar dessutom blivit en viktigare inkomstkälla än på den tid då CD-försäljningen var som störst. Då var turnén ett sätt att sälja fler skivor – i dag är situationen i stort sett den omvända, där den streamade musiken ökar intresset för konserterna.

Vi har pratat med Stims expert på liveområdet, Johnny Elfström, som har satt fingret på några kommande stora händelserna i livesverige: 

- Det finns som alltid nya festivaler och konserter som ser väldigt lovande ut. Sweden Rock har ett väldigt lovande startfält i år. Dessutom blir det flera mycket spännande konserter i Dalhalla som t ex Björk, Nick Cave och Morrissey. Borgholm Brinner är en annan ny festival för i år. Det är en festival med inriktning på den hårdare rocken och med In Flames som huvudband. Norrköping som i år inte kommer ha Bråvallafestivalen hos sig, kommer istället få en ny festival - Hugo Parkfestival. Det är en femdagars-festival med fokus på svenska artister. Storsjöyran har fått till en superbokning i sommar i och med att Kraftwerk kommer dit med sin 3-D show dessutom har de en mycket lovande föreställning på gång med Beppe Wolgers texter framförda av artister som bl a Rebecka Törnqvist, Ebbot och Ebba Forsberg.

Ser du några konsert- eller livetrender i år?
- Fortsatt stora konserter rullar in i sommar, Guns ’n’ Roses, Foo Fighters, Eminem, Iron Maiden, Jay Z & Beyonce, Ed Sheeran, Katy Perry och Roger Waters och visar på att de stora artisterna gärna kommer till Sverige. Dessutom hade vi nyss besök av Metallica som slog publikrekord i Globen. Det verkar som det (äntligen) är dags för en indie-revival nu i sommar. Några av banden som var poppis under indievågen för typ 20 år sedan kommer nu tillbaka och spelar både enskilda konserter och festivaler, t e x Eggstone, Jumper, Breeders, Caesars, Slowdive och Popsicle är fina exempel på detta, säger Johnny. 

Har du en sommarhälsning till våra Stimanslutna musikskapare?
- Kom ihåg att rapportera era livespelningar till Stim och gör det via webbtjänsten på Mina sidor! Det är ni eller bandet som spelar musiken som måste skicka in låtlistan till oss – annars kan vi inte betala ut era Stimpengar. Er rapport är vårt underlag för Stimutbetalningen, det är jätteviktigt att komma ihåg.

Hur ska man rapportera?
- Använd vår webbtjänst på Mina sidor. Där loggar du in och kan antingen välja dina färdiga verklistor, eller skapa nya. Om du har lite extra ledig tid i sommar rekommenderar jag också att du går in på Mina sidor och kollar om det ligger livespelningar där som du inte har rapporterat för ännu. Då kan det finnas pengar att hämta.

Läs fler tips om hur du musikrapporterar och varför du ska göra det.