janne_schaffer_12_maj_2022.png

Janne Schaffer. Foto: Ellinor Perlefelt
Janne Schaffer. Foto: Ellinor Perlefelt
Nyhet16 maj 2022
Vi frågade Janne Schaffer om han ville låna ut en av sina gitarrer till Stim Music Room. Det ville han och vi är superglada att han tog sig tid att komma och leverera den personligen trots att han är mitt i en turné. 

Vad är det för gitarr du har tagit med dig?

– Det är en 27 år gammal Fender Telecaster från 1995. Jag fick den som utmärkelse för mina insatser som rockartist – priset ”Rockstocken”. Det känns hedrande att den får hänga här på Stim. Jag har nog en 10–15 gitarrer hemma och har aldrig sålt en enda. Eller jo, en gång sålde jag min Fender Stratocaster. Det skulle jag aldrig ha gjort! Det var det sämsta affären någonsin. Men efter det, runt 1966, köpte jag en Gibson Les Paul för 1295 kronor. Jag ville ha en sådan som Eric Clapton hade. Den har jag sen spelat på i Waterloo, Ring ring, Mama Mia, och alla Abbalåtar från då. Och på alla Ted Gärdestads plattor. Just den gitarren har jag gömt och lånar aldrig ut!

Hur började din egen musikaliska bana?

– Jag gjorde min första platta 1973 och det gick bra – jag låg på första plats i sex veckor! Det gjorde att jag verkligen vågade satsa på min egen musik. Jag skriver inte texter själv så jag har gjort många samarbeten.

Hur är din relation till Stim?

– Stim som upphovsorganisation är fantastisk! Det är häftigt att den finns och bevakar upphovsrätten, det är jätteviktigt. Jag har engagerat mig i Sami också, i styrelsen, och skulle gärna se att även utövarna får mer av det streamingbolagen tjänar. 

Vad jobbar du på nu? 

– De flesta som kommer och lyssnar när jag spelar, de vill höra det jag har gjort. Kanske en ny låt går bra, men resten ska vara gammalt. Då blir det inte att jag gör så mycket nytt just nu. Men jag har fått erbjudande att skriva musik till två klassiska gitarrister, det är jag sugen på!

Har du ditt drömjobb?
– Ja det har jag, oh ja. Jag läste fyra år på universitetet innan jag visste vad jag skulle bli men musiken, den slår allt.

Vi är glada att du valde musiken Janne!

Tags