anna_sturesson.jpg

Anna Sturesson
Anna Sturesson
Nyhet22 december 2021
Det började med en klassisk Linkedin-sökning. Via den hittade Anna Sturesson Marcus Janzon, Service Design Lead på Stim som tog in henne som praktikant. Nu jobbar de tillsammans i Stims nya designteam. ”Marcus handledarskap har varit avgörande för att vilja fortsätta på Stim”.

– Stim har varit på min radar under ganska många år, lite eftersom jag själv håller på med musik och varit intresserad av Stims verksamhet. Jag har också jobbat med royalties inom filmbranschen så det intresserar mig. När jag valde att sadla om till UX-designer låg Stim redan lite top of mind så när jag skulle söka praktik ville jag se vad Stim hade för designkompetens i sitt team.

Sedan tidigare har Anna Sturesson en kandidat i ekonomi och sex års erfarenhet av jobb som projektledare. När hon inledde sin praktik studerade hon på Nackademins YH-program för UX-design, där en fjärdedel av utbildningen är förlagd på en arbetsplats. Det är med andra ord avgörande för utbildningen att hitta en bra praktikplats. Anna Sturesson gjorde båda sina praktikperioder på Stim och har dessutom sommarjobbat däremellan.

Hur var Stim som praktikplats?

– Jag har sett på Stim som lite av en drömarbetsplats men man vet ju aldrig förrän man är på plats. Men för mig har det känts helrätt från start. Även om det var lite speciellt att börja från distans, eftersom allt stängdes ner under min allra första praktikvecka. Och sedan fortsatte det så. Det var ju förstås tråkigt vad gällde det sociala relationsbyggandet, att inte kunna lära känna kollegorna IRL eller att känna in arbetsplatskulturen. Samtidigt har jag inte lidigt jättemycket – men det är såklart mycket roligare att få vara på plats nu.

– Inför andra praktikperioden ville jag kolla läget och möjligheter till anställning efter praktiken. Hade Stim sagt tvärnej kanske jag hade övervägt att göra andra praktikplatsen någon annanstans men redan då så fick jag veta att Marcus skulle gå på föräldraledighet och att det därigenom skulle finnas en öppning. Sedan blev hans ledighet lite uppskjuten vilket gjort att vi gått parallellt sedan juni – men sedan 4 oktober jobbar Marcus bara en dag i veckan.

Hur var det att ta klivet från praktikant till anställd?

– Marcus har gett mig väldigt mycket frihet och låtit mig jobba. Han har inte hållit mig i handen så mycket utan mer guidat och gett feedback. Så på det sättet känns det inte så annorlunda att nu vara anställd gentemot när jag praktiserade, förutom att jag fått mer ansvar och större tillgång till vissa saker.

– Nu är vi också ett team på ett annat sätt, jag och Marcus. Det är väldigt roligt att jobba ihop och att skapa nya processer och arbetssätt för hur vi ska jobba med design på Stim. Marcus handledarskap och allt han lärt mig har också varit avgörande för att vilja fortsätta på Stim. Så det var en bra match!

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Att det är kreativt! Mitt jobb handlar ju om problemlösning och en designprocess där man utgår ifrån den som faktiskt ska använda någonting. Så det roligaste för mig är att applicera det jag kan för att lösa ett problem. Jag har också en bakgrund som fotograf, så det känns kul att kombinera det estetiska med det kreativa.

Något som överraskat dig med Stim?

– Även om jag förväntade mig trevliga människor och bra stämning så har verkligheten överträffat förväntningarna! Alla känns väldigt öppna, inbjudande och välkomnande. Över förväntan överlag! Det har också slagit mig hur komplexa processerna är här och hur stort maskineri det är. Vilket jobb alla gör för att se till att det hela går runt!

– Jag skulle också vilja säga till den som funderar på att söka praktik på Stim att det är en organisation där du har stora möjligheter att utvecklas inom det du vill. Min chef Jenny ger mycket frihet under ansvar och är mån om att man ska få sin plats, både kompetensmässigt men också socialt och hur du passar ihop med de du jobbar med. Hon ser en helhet i det. Jag upplevde att jag fick stort förtroende även om jag ”bara” var praktikant. En snäll och tillåtande atmosfär där det är okej att göra fel, för det är så man utvecklas.