roman.jpg

Roman Gens. Foto: Ragnar Berthling.
Nyhet15 februari 2023
Stims chef för Musikfrämjande, Sofie Marin, berättar mer om vilka initiativ och aktiviteter som händer just nu och framöver inom den verksamheten.

”Nu börjar vi tyvärr närma oss årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina, den 24 februari  2022. Under förra året initierades samarbeten över hela Europa för att stötta ukrainska artister på flykt och Stim tog, via Stim Forward Fund och tillsammans med Musikcentrum Öst, initiativ till ett lokalt nödresidens för ukrainska artister på flykt. Iryna Novikova och Roman Gens är en del av detta residens och idag finns sju artister samt en manager från Kyiv med i projektet. Satsningen sker även i samverkan med det internationella nätverket Artists at Risk. Lördagen den 8 februari skedde ett musikermöte i världsklass på Fylkingen då Iryna och Roman gjorde två framträdande som golvade publiken. Förutom att det känns otroligt fint och viktigt att Stim kan bidra till att stötta ukrainska musikskapare under dessa svåra omständigheter, så var det en ynnest att få uppleva deras musik live.

Musikens läkande kraft, hållbarhet och jämställdhet
Vi ser några tydliga teman utkristallisera sig i det musikfrämjande uppdraget; främjande av psykisk hälsa och välmående genom musiken (där Make Music Matter, Linnéuniversitet, Stiftelsen Signatur och Tim Bergling Foundation är viktiga partners liksom vårt samarbete med Musikbojen), hållbarhetsfrågor och jämställdhetsarbete där vi genom Keychange nu är i full gång för 2023 och planerar för showcase-konserter, workshops och creative labs vid musikfestivaler i Sverige, Europa, Kanada och USA. Lägg till vikten att hänga med i den digitala utvecklingen (inte minst med AI, blockkedjor, NFT:er, web3 och metaverse utifrån ett upphovsrätts- och främjandeperspektiv), musikentreprenörskap samt kulturarvsbevarande insatser.

Nya verk till Svensk Musik
Stims dotterbolag Svensk Musik fick i januari in 25 nya verk till manuskriptsamlingen och är inblandade i flera framföranden i februari och mars; bland annat Johan Hugossons Samarthana som framförs i Jacksonville, Florida, USA, Karin Rehnqvists Breaking the Ice på Norrlandsoperan, (6 konserter) och David Swärds Scenes from the Baltic Sea, ett 20 minuters orkesterverk som Norrköpings Symfoniorkester uruppför 9 mars 2023. Svensk Musik har tagit fram stämutskrifter (finansierat av Statens kulturråd). Därutöver har Stim och Svensk Musiks notförlag Edition Suecia sänt Tomas Tranströmersutgåvan Här är jag lycklig, dikter för sång och piano till tryckeriet i Lettland där vi nu väntar med spänning på det färdiga resultatet.

På sistone har det kommit flera önskemål om utbildning, och här vill jag bara tipsa om Stim Academy som erbjuder en utmärkt start i att öka din kunskap om Stim och branschen.

Har du frågor eller funderingar på vad vi, och/eller Stimsfärens föreningar gör? Hör av dig så berättar vi mer."

Sofie Marin, chef Stim Musikfrämjande