Allt om musikrapportering

För att få de pengar du har rätt till måste du anmäla alla dina offentliga spelningar och konserter till Stim.

Offentliga spelningar

Som offentliga spelningar räknas till exempel spelningar på restauranger, barer, fritidsgårdar, sjukhus och äldreboenden, torg och parker, företagsfester, event och i kyrkor.

Icke-offentliga spelningar

Privata tillställningar som 50-årsfester, bröllop, dop och begravningar räknas däremot inte som offentliga och ska därmed inte anmälas till Stim.

Coverlåtar 

Man rapporterar in både egna låtar som man spelat och coverlåtar. Det är tillåtet att spela andras låtar live, om de tidigare har framförts live (uruppförande) och om man inte ändrar i text eller musik utan tillstånd. Man får däremot givetvis arrangera en låt på olika sätt.

Spelningar utomlands

Om din musik spelats live utomlands kommer Stim i många fall att få information om detta. Men det kan ta tid innan pengarna kommer till Sverige, upp till ett och ett halvt år är inte ovanligt. Du kan själv hjälpa Stim att bevaka din ersättning. Läs mer om spelningar utomlands.

Rapportera dina spelningar

Fyll i formuläret här för att kunna rapportera dina spelningar i Sverige.

Ibland är det arrangören av konserten som ska musikrapportera

Vid konstmusik, kammar- eller orkestermusik är det konsertarrangören som har skyldighet att rapportera in vilken repertoar som har spelats.

Det räcker att skicka in programblad eller dylikt om det finns. 

Vid spelningar med utländska artister och grupper är det konsertarrangörens skyldighet att lämna in en låtlista/repertoar till Stim.

Har du fler frågor om att rapportera livespelningar?

Kontakta oss direkt så hjälper vi dig.