Frågor och svar om att redovisa musikanvändning

När du använder musik i en viss typ av verksamhet (t ex hotell, livespelningar eller närradio) behöver du regelbundet komma in med uppgifter till Stim. Underlaget behöver vi för att kunna ställa en korrekt faktura till dig och för att pengarna ska kunna fördelas till rätt låtskrivare. Du redovisar enkelt i Stims digitala verktyg.

På den här sidan har vi samlat de vanligaste frågorna om att redovisa till Stim. Scrolla ned för att läsa mer eller klicka på en fråga i rutan nedan för att få svar direkt.

Varför måste jag redovisa till Stim?
De uppgifter du kommer in med ligger till grund för hur mycket du ska betala. Om uppgifterna kommer in i tid kan Stim fakturera dig rätt belopp direkt i stället för en högre schablonavgift. Information om när redovisningen senast ska vara inlämnad och för vilken period du behöver redovisa för står i utskicket du får av oss när det är dags att redovisa. Ditt underlag är en viktig pusselbit för att Stim ska kunna fördela licenspengarna till rätt låtskrivare, t ex efter livespelningar. Vi matchar nämligen dina redovisade uppgifter mot den låtlistan som spelades under evenemanget. 

Hur går matchningen till? 
Vi får in låtlistor från musikrapportörer, arrangörer och artisterna själva. Låtlistorna innehåller även information om datum, plats och arrangör. Vi matchar sen ihop låtlistan med din ekonomiska redovisning. I vissa fall så kan man vara både artist och arrangör samtidigt, t ex en körverksamhet. Då behöver man fylla i både en låtlista och en redovisning.

Hur redovisar jag?
De flesta musiklicenser redovisas digitalt på Mina sidor. Om du saknar inloggning kan du beställa det här. Ditt kundnummer hittar du på en tidigare faktura eller på utskicket från oss när vi informerar om att det är dags att redovisa din musikanvändning.

Vad händer om jag inte redovisar?

Enligt 6 § i Stims allmänna villkor har du som kund ett ansvar att redovisa ditt musikanvändande. Om du inte kommer in med din musikredovisning så har Stim möjlighet att skicka en så kallad extra hanteringskostnad på 1250:- (plus moms).   

 

Jag har inget att redovisa för den period ni frågar om, vad gör jag då?
Vi behöver få in ett underlag från dig, oavsett om du har använt musik eller inte. En nollredovisning är också en redovisning och då vet vi att vi inte ska fakturera dig. Därför är det viktigt att du informerar oss även om du inte har haft någon musikanvändning under den perioden vi ber dig redovisa för. Du kan annars riskera att få en extra hanteringskostnad för utebliven redovisning. Logga in på Mina Sidor och välj Inget att redovisa eller skicka ett meddelande till [email protected]

Vilka datum ska jag redovisa för?
Vilken period du ska redovisa för framgår i ditt utskick från oss om att redovisa och finns även förinskrivet i datumfältet på Mina sidor. Det är viktigt att du redovisar samtliga evenemang du har haft under tidsperioden och att du redovisar till och med den sista dagen i perioden. Behöver du hjälp eller har frågor så kan du kontakta vår [email protected]

Jag kan ej redovisa på Mina Sidor, hur gör jag då?
För några verksamheter går det i dagsläget inte att göra redovisningen digitalt. Du behöver då fylla i och skicka in uppgifterna på blankett som du hittar här.

Den person som brukade redovisa till Stim har slutat, hur gör jag nu?
Har ni bytt person som redovisar hos er så ber vi er skicka ett meddelande till [email protected]. Det är viktigt att vi får information om vem vi ska kontaktas så att vi har rätt kontaktuppgifter i våra adressregister. Enligt §16 i Allmänna villkor har du som licenstagare ansvar för att hålla dina kontaktuppgifter uppdaterade hos Stim och ska i god tid underrätta Stim om eventuella förändringar av såväl faktureringsadress som kontaktuppgifter (inkl. e-postadress).

Var kan jag se vilka licenser vi har tecknat hos Stim?
Logga in på Mina sidor och gå till Hantera licenser. Där kan du se aktiva licenser, ändra och återaktivera avslutade licenser. På mina sidor kan du även se status för fakturor, tidigare redovisningar m m. Här hittar du Mina sidor och här kan du ansöka om inlogg om du inte har något sedan tidigare.

 

 

Har du börjat livestreama föreställning eller konsert? 

Stim har licenser för både gratisstream och betalstream. Hitta rätt licens för dig i Stims shop.

 

 

Läs mer om musikanvändning

Skicka låtlistor till Stim - Genom Mina sidor kan du både snabbt och enkelt skicka in låtlistor när du har haft livespelningar.