Registrera ditt verk hos Stim så snabbt som möjligt

När ditt senaste verk är färdigt och du vet både titeln och vilken artist som kommer spela in det, då är det dags att meddela Stim. Att vara ute i god tid tjänar du alltid på - här förklarar vi varför.

Att "registrera sitt verk" hos Stim innebär att du lägger in alla tillgängliga uppgifter om det via Mina sidor. Du talar om för Stim vilka personer som har skrivit verket, hur procenten ska delas upp mellan er, vilken eller vilka artister som spelat in det och speltiden.

Vad kan jag göra för att vara säker på att aldrig missa några pengar?

– Se till att lägga in verket via Mina sidor på en gång. Kom ihåg att stavningen av verkets titel är väldigt viktig för att matcningsproceduren ska fungera, så lägg inte in arbetstiteln på verket bara för att ha registreringen avklarad. Låten ska vara färdig och titeln 100% bekräftad, sedan är det bara att köra.

Och om jag ändå råkar bli lite sen med registreringen?

– Vi har rutiner för det också. Om din musik exempelvis har spelats på Spotify så har du för äldre perioder en andra chans till ersättning. Det här kallar vi för "efterfakturering". Ungefär 1,5 år efter att musiken spelats går vi igenom musikrapporterna på nytt. Verk som saknades vid det första utbetalningstillfället men som sedan inkommit till oss får alltså en ny chans till ersättning.

Mitt musikförlag hanterar mina registreraringar, då är väl allt i sin ordning?

– Det är mycket möjligt, men det skadar inte att du har koll på läget själv. Genom att gå in på Mina sidor eller i Stimappen och titta under ”Mina verk”, kan du snabbt kontrollera att din nuvarande verklista stämmer och är komplett. Det är alltid bra att du har full koll på dina uppgifter - och saknas det något är det bara att komplettera genom att kontakta oss på Medlemsservice. Det vore trist om du skulle missa ersättning på grund av en enkel registrering.