Ishi - stjärnornas kompromisslösa hitleverantör

Utdelningen i London av 2011 års Mobo-priser blev lyckad för producenten och låtskrivaren Ishi. Förutom att Tinie Tempah, som Ishi skrev världshiten Written in the stars till, vann priset för bästa brittiska hiphop, och Professor Green och Emeli Sandé framförde singeln Read all about it som han producerat, så var till och med prisutdelningens bakgrundsmusik skriven av den multibegåvade svensken.


Trots att superstjärnor från Tinie Tempah och Professor Green till Usher och Shakira har Ishis mobilnummer inprogrammerat är han fortfarande en doldis för den breda allmänheten – vilket han trivs bra med. Ishi gillar bäst att hjälpa fram nya, okända artister.

Ishi växte upp på en diet av hiphop och r’n’b, som han bjöds på av sin storebror som vägrade titta på något annat än Yo MTV Raps på familjen enda tv. Snart lärde han sig spela trummor och piano, och började därefter sjunga i en gospelkör.

2007 startade han skivbolaget 2Stripes Music och kontrakterade rapparen Lazee. Kompisen Sebastian Ingrosso (nu i Swedish House Mafia) var med och skrev förstasingeln Rockaway som blev en stor hit hemma i Sverige. Att vara både turnéledare och co-manager åt Lazee kom att ta så mycket tid att Ishi inte hann med sin egen musik. 2009 avslutades samarbetet och de skildes åt som vänner.

“Vid den tiden kände jag mig ganska vilsen” säger han. Guy Moot, chef för musikförlaget EMI, blev en räddande ängel när han övertalade Ishi att arbeta med den då okände och osignade artisten Tinie Tempah, och de skred till verket i hans studio i Stockholm. Förstlingsverket blev Invincible ft Kelly Rowland, som senare släpptes som singel. På deras tredje låt tillsammans tog Ishi in rocksångaren Eric Turner, som han upptäckt på en hårmodevisning.

“Det tog oss 20 minuter att skriva refrängen på piano och spela in den. Turner stack direkt efter första tagningen av sången, eftersom han hade hög feber” berättar Ishi. Då kunde de inte ana att slutresultatet, Written in the stars, skulle toppa hitlistorna och bli det stora genombrottet för Tinie i USA.

Sedan dess har Ishi haft ett hektiskt schema. Han har varit på Ibiza och gjort låtar till Tinie Tempahs andra album, tillbringat en vecka i studion med Usher i New York och med Shakira i Barcelona.

“Det är viktigt för mig att hålla fast vid mitt sound, oavsett vem jag arbetar med” säger han. “Jag skriver alltid låtarna på piano. Med åren har jag insett att det blir bäst resultat av att jobba så. Låten måste alltid få komma först, så får man tänka på produktionen senare”.

Det var så Ishis nya projekt, Eric Turners debutalbum, skapades. Den första singeln därifrån släpptes i början av 2012 och gästas av Tinie Tempah och Lupe Fiasco.

Ishi tycker det är viktigt att producenten är involverad på djupet i projektet från början till slut, även om det är ett tidskrävande sätt att arbeta på.

“Det får aldrig någonsin bli några kompromisser” slår han fast.

Den långa raden av stjärnor som fått glädje av Ishis hitskapande kan bekräfta att det är ett recept på framgång.

Helienne Lindvall

@iSHi_2Stripes - twitter
Ishi på facebook


Bookmark and Share