Frågor & svar

 • Hur gör jag om jag vill säga upp licensen?
  Mejla kundservice@stim.se. Uppsägningen ska innehålla uppgifter om organisationsnummer, licenstagarnummer, datum när licensen ska upphöra och orsak till uppsägningen.
 • Vad händer om man inte betalar Stimavgift?
  Enligt upphovsrättslagen har musikskaparna rätt till ekonomisk ersättning om deras musik spelas offentligt. Vi representerar musikskaparna och har i uppdrag av musikskaparna att se till att lagen efterlevs. Att inte betala är alltså ett lagbrott som kan leda till skadestånd, böter eller fängelse.
 • Vad är det för skillnad mellan Stim och Sami?
  Stim är musikskaparnas och musikförlagens organisation. Artisterna och musikerna har en egen organisation, Sami. De artister som också är musikskapare kan vara anslutna till både Stim och Sami.
 • Vad är det för skillnad på ett musikförlag och ett skivbolag?
  Musikförlaget kan erbjuda olika tjänster när det gäller spridning, marknadsföring och försäljning av din musik. I ett avtal kommer ni överens om vad du vill ha hjälp med. För detta avstår du från överenskomna delar av din Stimersättning till förlaget. Skivbolaget skriver kontrakt med artister och musiker om inspelning och försäljning av skivor/inpelningar.
 • Vad är en rättighetshavare?
  Rättighetshavare är ett samlande begrepp för dem som har rättigheter till ett verk. Rättighetshavare i Stim-sammanhang är upphovsmän (kompositör, komponist, musikskapare, låtskrivare, tonsättare) och musikförlag.
 • Vad är ett offentligt framförande?
  Ett framförande (spelning) är offentligt om det står öppet för vem som helst att lyssna till. Det gäller levande musik och inspelad musik, musik från radio och tv, musik på en webbplats, musik som spelas som bakgrundsmusik eller i en butik. Framföranden är offentliga även inom föreningar och på arbetsplatser. Däremot är inte privat fester, som till exempel en 50-årsfest, ett offentligt framförande.
 • Vad är skyddad musik?
  Ett musikverk är enligt upphovsrättslagen skyddat under upphovsmannens livstid och till och med 70 år efter dödsåret. Upphovsrätten ger samma skydd till alla typer av verk, alltså oavsett om det rör sig om en symfoni eller visa. Artisters och musikers insatser, liksom inspelningar av musikverk är också skyddade av upphovsrättslagen, men i 50 år från det datum då verket spelades in.
 • Varför måste jag betala till Stim?
  Stimlicensen är ett enkelt sätt att lagligt få använda vilken musik du vill, svensk eller utländsk. Vi ser till att det du betalar går till musikskaparna.
 • Varför ska jag betala till Stim när jag redan betalar för licens till Radiotjänst?
  Pengarna till Radiotjänst går till att finansiera Sveriges Television och Sveriges Radio. När du använder din radio/tv i offentliga sammanhang, till exempel i din affärslokal, behöver du en licens från Stim. Pengarna som Stim tar in går till dem som skrivit musiken som spelas i radio/tv.
 • Är det viktigt att jag anmäler min musik till Stim?
  Verkanmälan är en förutsättning för att få pengar. Om du missat att anmäla ett verk i förväg går det bra att anmäla i efterskott.